Desi reprezentantii PDL-ului spun ca proiectul nu apartine partidului, totusi initiativa a fost semnata de 11 parlamentari, majoritatea democrat-liberali.

"Ne preocupa mult in zilele noastre otrava din alimente, otrava din aer si apa, insa nu facem nimic pentru a reduce otrava informationala", se arata in expunerea de motive a proiectului.

Purtatorul de cuvant al Presedintiei, Valeriu Turcan, a declarat, pentru Mediafax, ca initiativa deputatului PDL Silviu Prigoana ar fi un pas inapoi in ceea ce priveste libertatea de exprimare si ca ca seful statului, Traian Basescu, considera ca autoreglementarea este singura solutie pentru corectarea derapajelor.

In acelasi timp, vicepresedintele PDL, Raluca Turcan a declarat ca initiativa legislativa privind presa scrisa si online "este cel putin aberanta", "nu are corespondent in tarile membre ale UE" si "reflecta, mai degraba, dorinta de a iesi in evidenta cu orice pret".

ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei sustine, totodata, ca initiativa deputatului Silviu Prigoana ar fi hilara, daca nu ar fi un "semn al fragilitatii democratice din Romania", incalcand de mai multe ori Constitutia si reinstituind cenzura in forma cea mai brutala.

De asemenea, ONG-ul apreciaza ca initiativa lui Silviu Prigoana ar permite "suprimarea unor publicatii, cu alte cuvinte reinstituie cenzura in forma ei cea mai brutala".

"Proiectul de modificare a Legii audiovizualului incalca Constitutia. In primul rand articolul 30, aliniatul 3 si 4 din Constitutie statueaza ca ‘libertatea presei implica si libertatea de a infiinta publicatii. Nici o publicatie nu poate fi suprimata’", spune sursa citata.