Intr-un interviu publicat in Evenimentul Zilei, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu , da asigurari ca Programul Prima Casa nu se va axa numai pe casele noi si ca plafonul va depasi 70.000 de euro.

Tot Evenimentul Zilei scrie ca Bucuresti Mall si Plaza Romania sunt executate silit.

Firmele care detin primele doua malluri construite in Bucuresti de turcii de la Anchor Group - Bucuresti Mall Development and Management si Plaza Mall Development and Management - sunt in proces de executare silita intrucat apar pe lista neagra a datornicilor la stat”, relateaza cotidianul mai sus – amintit.

Ziarul Gandul publica in editia de astazi o analiza dedicata pietei imobiliare. Concluzia este una buna pentru noi: “Dupa boom-ul din anii trecuti, locuintele se ieftinesc cu peste 22% pe an”.

“Preturile apartamentelor din Romania inca nu au atins cel mai scazut nivel la care pot ajunge. Specialistii imobiliari sustin ca anul acesta vor urma noi ieftiniri, pentru ca preturile trebuie sa tina cont si de inghetarea sau scaderea salariilor”, relateaza Gandul care ii sfatuieste pe cei care vor sa-si cumpere in 2010 o locuinta sa-si amane planurile de investitii pentru lunile urmatoare, pentru ca mai e loc de scaderi!

Tot despre ofertele bune ale pietei imobiliare scrie si Ziarul Financiar in editia sa de miercuri, dar din cu totul alta perspectiva. Un calcul simplu al jurnalistilor cotidianului financiar arata ca omul de afaceri iesean Iulian Dascalu, cel mai puternic antreprenor roman din industria centrelor comerciale, a incasat anul trecut aproape 40 de milioane euro din inchirierea celor patru centre Iulius Mall pe care le detine in Timisoara, Cluj, Suceava si Iasi.

Suma este mai mare cu 14% decat ce ii intrase in buzunare in 2008, datorita unei extinderi la Timisoara si a primului an de operare integrala a proiectului din Suceava.

De asemenea, tot Ziarul Financiar noteaza ca scaderea dobanzilor de pe piata interbancara, de la niveluri de peste 10% in decembrie la mai putin de 8% pe an in prezent, incepe in sfarsit sa se simta si in ratele platite de clienti la creditele in lei, care pot sa scada si cu 3%.

Gandul spune ca se anunta dobanzi si mai mici pentru ca BNR mai incearca o data sa impinga de la spate creditarea. “Incurajata de o inflatie in scadere si de perspectivele bune ale economiei, Banca Nationala ar putea reduce din nou dobanda de politica monetara, ceea ce va incuraja bancile sa taie din dobanzi”, scrie cotidianul in cauza.

Economistii se asteapta ca astazi Banca Nationala a Romaniei sa reduca pentru a saptea oara consecutiv dobanda de politica monetara, de la 7,5% la 7%, efectul fiind continuarea procesului de reluare a creditarii, prin scaderea dobanzilor de pe piata interbancara.

Daca in ceea ce priveste creditele, azi, este posibil sa aflam ca putem sa mizam mai mult pe ele, specialistii ne avertizeaza ca ar trebui sa ne grabim pentru ca vom fi tentati sa economisim si nu sa cheltuim!

Cand se va termina criza, oamenii vor fi tentati sa economiseasca mai mult, iar consumul va suferi, povesteste Daniel Negrescu, brand manager al producatorului de vin Murfatlar, intr-un interviu acordat Ziarului Financiar.

El spune ca piata vinului va reveni pe crestere la un an de zile dupa iesirea din recesiune, iar revirimentul economic nu se va resimti imediat in consum, deoarece oamenii vor fi tentati sa economiseasca mai mult decat obisnuiau in 2007-2008.

Tot in zona de consum, Libertatea calculeaza cat ne vor costa alimentele ce ar urma sa se scumpeasca daca taxa pe fast –food va fi pusa in aplicare.

Astfel, cotidianul in cauza a aflat de la prof. dr. Mariana Graur, membru in Comisia de alimentatie publica si nutritie din cadrul Ministerului Sanatatii, care sunt criteriile dupa care alimentele vor intra sub incidenta noului impozit. Libertatea scrie si ca noua taxa ar putea intra in vigoare din martie.

Aici, aveti lista completa a scumpirilor, intocmita de jurnalistii in cauza.

Mai departe, din galeria “niciun necaz nu vine niciodata singur”, Jurnalul National de astazi ne reaminteste declaratia de luni a Ministrului de Interne, Vasile Blaga, conform careia pe masa Guvernului exista o nota prin care magazinelor duty-free le va fi interzis sa mai comercializeze alcool si tigari.

Poate, totusi, niciuna una dintre cele doua masuri nu va fi pusa niciodata in practica si vor ramane in memoria colectiva ca niste simple declaratii de intentie. Astfel de lucruri se intampla des in Romania!

Insa pana la luarea unor decizii definitive in cele doua cazuri, va dorim: Lectura placuta!