"Unitatea administrativ teritoriala a orasului Aninoasa a inregistrat cerere de intrare in insolventa in baza OUG 46/2013. Cererea a fost inregistrata ieri (joi – n.r.), iar termenul de judecata a fost stabilit pentru 17 iunie”, a declarat, vineri, purtatorul de cuvant al Tribunalului Hunedoara, Ildiko Glaman, citat de Mediafax.

La randul sau, viceprimarul Adrian Albescu a declarat, vineri, ca unitatea administrativ teritoriala este obligata sa ceara insolventa, insa "singura parte pozitiva este ca, in perioada insolventei, nu mai cresc penalitatile".

Potrivit viceprimarului, in cazul Primariei Aninoasa, care are arierate de circa sase milioane de lei catre furnizori si stat, va fi numit un administrator judiciar care va monitoriza situatia, astfel incat primarul si Consiliul Local "sa nu faca plati aiurea".
Viceprimarul sustine ca numai penalitatile pentru un credit de 3 milioane de lei accesat in urma cu sapte ani de la BCR sunt de 1.500 de lei pe zi.

"Datoriile Primariei Aninoasa dateaza din mandatele fostului primar Ilie Botgros. Au ajuns ca in 2013 sa depaseasca cu 140 la suta veniturile bugetului local. Actuala conducere a Primariei Aninoasa a facut toate demersurile pentru a iesi din impas, insa faca vreun succes. Primaria Aninoasa a cerut un imprumut de la stat in valoare de 1 milion de lei, dar nu a primit decat 62.000 de lei", a spus Albescu.

In judetul Hunedoara, Primaria Aninoasa nu este singura care are arierate, insa este prima care a cerut sa intre in insolventa.
Primarul din Aninoasa, Nicolae Dunca, este membru PSD si a fost in mandatul trecut secretarul administratiei locale. Dunca l-a invins in alegerile locale din anul 2012 pe reprezentantul PDL Ilie Botgros, care in mandatul 2004-2008 era membru PSD, iar in perioada 2008-2012 a fost membru PDL.

Ordonanta de Urgenta a Guvernului 46/2013 privind criza financiara si insolventa unitatilor administrativ-teritoriale obliga primarii sa ceara Tribunalului sa declare insolventa, daca autoritatea locala are datorii neplatite mai vechi de 120 de zile si care depasesc 50% din bugetul general. Cei care nu sesizeaza instanta in timpul prevazut de lege pot fi amendati sau condamnati inchisoare.

In momentul in care este declarata insolventa, judecatorul va numi un administrator judiciar care va gestiona finantele locale si care, impreuna cu conducerea primariei, va intocmi un plan de redresare a situatiei economice a administratiei publice.