Pescari din tata-n fiu, localnicii nu stiu pe deplin sa aprecieze valoarea acestei mosteniri uriase. Dar sta in puterea noastra sa-i ajutam sa faca asta. Stefan Constantin, un profesor din Bucuresti, care a renuntat la catedra, dezamagit de sistemul de invatamant romanesc, si-a pus in minte sa salveze Jurilovca, un sat de pescari, aflat la poarta de intrare in Delta Dunarii.

Vrajit de frumusetea acestui tinut, scaldat candva de apele marii, a cumparat o locuinta lipoveneasca, mai veche de o suta de ani, pe care a reconditionat-o, iar acum o inchiriaza. Si incearca sa-i convinga si pe vecini sa faca la fel.

"Am zis: poate fi salvata, casa asta poate fi salvata si vreau sa o salvez. Si asta am facut. Romania e plina de astfel de case. Eu le-as salva pe toate pe care le vad. Dar la fel cum nu poti creste copiii lumii, cresti unul sau doi, asa cu casa. Am salvat una", povesteste Stefan Constantin.

Stefan Constantin a "adoptat" aceasta casa din Jurilovca, un sat lipovenesc pe malul lacului Razem in urma cu sase ani."Eu nu am vazut casa decat in fotografiile trimise de proprietar inainte sa o cumpar. Felul in care arata m-a cam speriat putin. Numai cand am intrat inautru am zis: poate fi salvata, casa asta poate fi salvata si vreau sa o salvez."

Mai multe pe www.stirileprotv.ro