Dupa protestul spontan, declansat ieri, de salariatii din Ministerul de Finante, astazi tot mai multi functionari publici au blocat activitatea in institutiile statului.

Sute de angajati ai directiilor finantelor publice, ai Garzii Financiare si ai trezoreriilor din Cluj, Constanta, Hunedoara, Buzau, Iasi, Brasov, Bihor si Prahova refuza sa intre si astazi la lucru, unii dintre ei iesind in fata institutiilor.

Activitatea este blocata si in administratiile financiare din Galati, Timis, Botosani, Varncea, Vaslui si Neamt. Angajatii administratiilor financiare din cele sase sectoare ale Capitalei au venit, de asemenea, in fata Ministerului Finantelor.

Angajatii Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca Bucuresti au oprit, de asemenea, lucrul, in aceeasi situatie regasindu-se si unele case de pensii din tara, unde angajatii au intrerupt activitatea. Angajati ai consiliilor judetene s-au solidarizat, de asemenea, cu colegii din finante.

Blocul National Sindical (BNS) a anuntat ca si angajatii din Casele Judetene de Sanatate din Maramures, Satu Mare, Alba, Mures, Covasna, Harghita si Bistrita protesteaza in acest moment la sediile institutiilor, fiind solidari cu angajatii Ministerului de Finante care au intrerupt ieri lucrul in protest spontan.

Stoparea activitatii in trezorerii va duce la blocarea platii salariilor in sistemul bugetar, avand in vedere ca nu mai intra bani in sistem, avertizeaza sefii institutiilor. In acelasi timp, oprirea lucrului in casele de pensii si in agentiile de ocupare va determina intarzierea pensiilor si a ajutoarelor de somaj.

Ministrul Muncii, Ioan Botis, se afla, in prezent, al sediul Agentiei Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), unde incearca sa-i convinga pe salariati sa reia activitatea. Angajatii institutiei au intrerupt lucrul de dimineata si au iesit in fata institutiei.

In acelasi timp, ministrul Ialomitianu si seful ANAF, Sorin Blejnar, sunt asteptati la Ministerul Finantelor, dupa discutiile de la Guvern cu premierul Emil Boc.

La Cluj, peste o suta de angajati au Directiei Finantelor Publice s-au adunat dimineata, in curtea institutiei, intr-un nou protest spontan, cu incetarea activitatii. Ei spun ca nu vor mai lucreze pana cand nu li se solutioneaza revendicarile.

Liderul Sed Lex Cluj, Ilie Rostogol, a declarat ca miscarea de protest este una spontana, care va dura "cat trebuie".

"Trezoreria Cluj se inchide, la fel si ghiseele Directiei de Finante. Oamenii au decis sa inceteze activitatea cat trebuie si pana se rezolva problemele. Noi avem cele mai mici salarii din toate ministerele. Aproape jumatate dintre angajati iau salarii sub 700 de lei brut pe luna, dupa ce li s-au redus salariile cu 25 la suta. Sunt oameni disperati care au ajuns la capatul rabdarii", a declarat Rostogol, citat de Mediafax.

Si cei aproximativ 300 de angajati ai Directiei Generale de Finante Publice Prahova continua protestele, in semn de solidaritate cu colegii lor din Ministerul Finantelor si refuza sa isi reia activitatea.

Si la Constanta, aproximativ 100 de angajati ai administratiei financiare protesteaza in fata institutiei.

Presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici, Sebastian Oprescu, a spus ca are semnale ca, de astazi, incep protestele in toata tara si l-a informat pe ministrul de Finante ca oamenii nu vor renunta pana cand nu isi primesc stimulentele. Potrivit lui Oprescu, este posibil ca in cursul zilei de astazi, protestatrii din tara sa vina la Bucuresti.

Liderii sindicali din alte domenii de activitate (politie, educatie si asistenta sociala) au fost prezenti azi noapte la MFP si le-au transmis angajatilor din Finante ca se solidarizeaza cu ei.