Procurorii DNA au ajuns la aceasta concluzie in baza probelor din dosar reprezentate inclusiv de extrase de cont, declaratii de martori, interceptari ale unor convorbiri telefonice si inregistrari la Registrul Comertului, se precizeaza in documentele respective.

"In cursul anului 2011, Morgenstern Avraham, administrator unic al SC Shapir Structures SRL, a oferit primarului municipiului Constanta, Mazare Radu Stefan, prin intermediul unui apropiat al celor doi, Schwartzenberg Emilian, suma totala de 175.000 de euro pentru a facilita castigarea de catre societatea pe care o reprezenta, in conditii avantajoase, a licitatiei avand ca obiect contractul de construire a Campusului social Henri Coanda in valoare de 40.964.030 lei fara TVA (circa 10 milioane de euro)", se arata in documentele anchetatorilor.

Potrivit procurorilor, traseul mitei a inceput de la firma off-shore Larton Consultants Ltd (unic asociat SC Shapir Structures SRL), care a transferat in contul firmei Melici Management Inc (beneficiar real Schwartzenberg Emilian) 109.835 de euro la 28 iulie 2011 si 173.012 euro la 24 august 2011.

Ulterior, se precizeaza in aceleasi documente, Melici Management Inc a transferat, la 13 septembrie 2011, 95.000 de euro si, respectiv, 40.000 de euro in conturile detinute de Radu Mazare, respectiv de Alexandru Mazare, la Israel Discount Bank. Tot in contul personal detinut de Alexandru Mazare la aceeasi banca, Melici Management Inc a pus alti 40.000 de euro la 6 decembrie 2011. Totalul celor trei transe este de 175.000 de euro, atat cat, sustine DNA, ar fi luat mita Radu Mazare de la Avraham Morgenstern.

In aceleasi documente, anchetatorii sustin ca Radu Mazare si Avraham Morgenstern au avut "intalniri importante" in locuinta primului, "la adapost de o eventuala deconspirare a atitudinii partinitoare avute de primar" in raport de un participant la licitatie.

Primarul Constantei, Radu Mazare, a declarat miercuri seara, la iesirea din arest, ca banii pusi in contul lui de Elan Schwartzenberg au reprezentat o datorie preluata de acesta de la "un grec" si ca in acest dosar nu a existat niciun denuntator si nu s-a dat nicio mita.

Intrebat in ce relatie este cu Elan Schwartzenberg si ce reprezentau banii ce ar fi fost pusi de acesta in contul sau, edilul a spus: "Elan este prietenul meu, e de notorietate lucrul asta. (...) Am imprumutat un grec, Elan a preluat creanta asta si mi-a pus banii in cont, fara sa ma anunte. (...) Fratele meu nu-l cunoaste pe Elan, el doar a venit la inaugurarea locuintelor sociale".

In ultima sa declaratie de avere, edilul a mentionat, printre altele, ca are si un imprumut de 600.000 de euro acordat unei persoane fizice - Ioanis Poulos Skantzikas.

Tot la iesirea din arest, edilul Constantei a descris relatia lui cu omul de afaceri Avraham Morgenstern drept una "de servici" si a subliniat, contrar celor precizate de DNA, ca in acest dosar nu a existat niciun denuntator si ca nu s-a dat nicio mita.

"Avraham a pierdut 300.000 de euro la acest contract (de construire a locuintelor - n.r.). Trebuie sa fii nebun sa pierzi 300.000 de euro si sa mai dai si spaga", a afirmat Radu Mazare, adaugand ca este mandru ca a construit, la preturi mici, locuintele sociale din cartierul "Henri Coanda".

Primarul Constantei, Radu Mazare, si omul de afaceri Avraham Morgenstern, care i-ar fi dat mita 175.000 de euro pentru a-si asigura castigarea contractului pentru construirea locuintelor sociale din campusul "Henri Coanda", vor fi cercetati in libertate, sub control judiciar, a decis, miercuri seara, ICCJ.

Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) nu este definitiva, ea putand fi contestata la aceeasi instanta.

Primarul Constantei, Radu Mazare, este acuzat de procurorii anticoruptie ca a luat mita 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern - reprezentant al firmei care a construit campusul de locuinte sociale "Henri Coanda" -, pentru a o ajuta pe aceasta sa castige licitatia si pentru a mari, ulterior, valoarea contractului.