Rata anuală a inflaţiei a urcat în iulie la 1,4%, nivel maxim al ultimilor doi ani şi nouă luni. Cel mai mult s-a scumpit energia electrică, alimentele s-au ieftinit

Retail, piata, inflatie
Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna iulie la 1,4%, cel mai înalt nivel din octombrie 2014, în condiţiile în care energia electrică s-a scumpit 6,8, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
În luna iunie, rata anuală a inflaţiei a fost de 0,85%.
Datele INS arată că preţurile de consum au crescut în iulie, în medie, cu 0,32% comparativ cu luna iunie.
Mărfurile alimentare s-au ieftinit cu 0,39%, în medie, faţă de luna iunie, în timp ce preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 0,93%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 0,14%.
Comparativ cu iulie 2016, preţurile alimentelor au crescut în a şaptea lună a acestui an cu 2,4%, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 1,7%, iar preţurile serviciilor au coborât cu 0,8%.
De la 1 ianuarie 2017, cota generală a TVA s-a redus de la 20% la 19%, iar supraacciza de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi a fost eliminată, ceea ce a redus preţul la pompă cu circa 40 de bani pe litrul de benzină şi motorină.
Faţă de luna iunie, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat, în a şaptea lună a acestui an, la energia electrică (6,8%) şi unt (1,2%).
La polul opus, cele mai mari ieftiniri s-au înregistrat în iulie la cartofi (-9,3%), citrice (-2,7%) şi alte legume (-2%), celelalte preţuri având fluctuaţii mult mai mici.
Alimentele au o pondere de 34,65% în coşul de consum pe baza căruia INS calculează inflaţia în România, în timp ce mărfurile nealimentare reprezintă 45,45%, iar serviciile - 19,9%.
La finalul anului 2016, rata anuală a inflaţiei a fost de -0,5%, fiind al doilea an la rând în care rata anuală a inflaţiei a înregistrat valori negative.
În urmă cu trei zile, Banca Naţională a României a revizuit în creştere, de la 1,6% la 1,9%, prognoza privind inflaţia pentru finalul acestui an, de la 3,1% la 3,2% pentru finalul anului 2018, şi a estimat un nivel de 3,5% pentru iunie 2019.
”Presiunile acumulate pe plan intern încep să transpară la nivelul preţurilor de producţie, odată cu disiparea influenţei dezinflaţioniste a mediului extern. Avem costuri salariale care se duc în sus. Avem o majorare a preţurilor de producţie”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Majorările de preţ din sectorul energiei inversează traiectoria descendentă a dinamicii anuale a preţurilor administrate, potrivit guvernatorului. Totodată, mişcarea cursului de schimb leu-euro a fost decorelată de evoluţiile din regiune, pe fondul tensiunilor politice şi sociale din acest an. În plus, viteza de creştere a consumului populaţiei este similară perioadei precriză, încrederea consumatorilor fiind mare, a apreciat guvernatorul.
Pe acelasi subiect:
Prima pagina pe scurt:
Comisia Europeană a aprobat o investiţie de peste 222 de milioane euro pentru apă potabilă mai bună în România
O lipsă fără precedent de tancuri care transporta gaze lichefiate face din ele cele mai scumpe nave. Chiria ajunge la 350.000 de dolari pe zi
Deficit mondial de cipuri. Producătorii auto din întreaga lume opresc linii de asamblare din cauza lipsei semiconductorilor

Comentarii (4)