Nu avem nici carne si nici lapte praf. Totul, in conditiile in care, tot mai des, se produc cutremure. Numai luni noapte au fost doua, sub 4 pe Richter. Chiar daca specialistii spun ca acestea nu reprezinta un pericol, ce facem totusi daca vine unul mare cu adevarat?

Inainte de Revolutie, alimentele din rezerva de stat erau pastrate in locuri special amenajate. Intre timp, lucrurile s-au schimbat. Depozitele, dupa cum sustin patronatele, sunt goale. La Peris, in apropiere de Bucuresti, s-a aflat, de pilda, pana in 2003 o ferma cu 250.000 de porci.

In urma cu mai bine de zece ani, la Peris exista o rezerva de 400 de tone de carne de porc, reprezentand animale vii, care ar fi fost sacrificate in caz de nevoie. Dar si un depozit in care era depozitata o cantitate destul de mare de carne congelata, in jur de 40 de tone. Aici, luna de luna se facea un inventar, iar controalele erau facute de reprezentanti ai Guvernului.

Totul in conditiile in care patronatul din domeniu sustine ca pentru calamitati ar trebui sa avem deoparte 25 de mii de tone de carne de porc. In plus, potrivit legii, rezerva de stat ar trebui sa contina grau, lapte praf, ulei si zahar.

"In Romania nu s-a mai cumparat carne pentru rezervele de stat din anul 2005, iar conservele de carne din 2007 sau 2008. In caz de cataclism trebuie sa ne prinda pregatiti, in acest moment trebuie sa spun cu responsabilitate ca ne prinde absolut nepregatiti. In rezervele de stat nu exista nicio sursa de proteina alimentara pentru consumatorul roman pentru urmatoarele 3-6 luni", a declarat Alexandru Jurconi, Pro Agro.

Nici proviziile de lapte praf nu stau mai bine de doi ani incoace. Situatia pare sa fie mai buna doar in ceea ce priveste stocul de grau. Conform patronatelor, 800 de mii de tone ar fi depozitate in silozuri private din Dolj, Vaslui si Calarasi.

Chiar daca seismologii romani NU confirma apropierea unui cutremur de mare magnitudine, Guvernul ar trebui sa ia masuri pentru refacerea rezervei nationale de medicamente si alimente.

Potrivit legii, rezerva de stat ar trebui folosita, in caz de calamitati naturale, epidemii, atentate teroriste, accidente industriale, crize economice sau razboaie, iar depozitarea produselor poate fi facuta in unitati de stat sau private.

Achizitiile ar trebui facute anual prin legea achizitiilor publice. Administratia Nationala a Rezervelor de Stat, aflata in subordinea Ministerului Administratiei si Internelor, nu precizeaza ce avem acum si nu raspunde la intrebarea daca aceste stocuri exista.

Administratia sublineaza insa caracterul secret al rezervelor si precizeaza ca, in cazul unor situatii exceptionale, produsele ar urma sa fie acordate cu titlu umanitar.