"Avianica anunta cu regret ca un pasager roman a fost gasit mort la bordul zborului LR 697 operat astazi (miercuri) de catre filiala sa LACSA pe ruta Bogota-San Jose", a anuntat compania columbiana intr-un comunicat.

Zborul comercial a decolat de la Bogota la ora locala 8.01 (16.31, ora Romaniei) si a sosit la San Jose la ora locala 9.05 (18.05, ora Romaniei).

Politia judiciara din Costa Rica l-ar fi identificat pe romanul gasit mort. Potrivit presei din aceasta tara, acesta ar fi omul de afaceri Costel Comana, 53 de ani, patronul Regiotrans, care figureaza in Top 500 miliardari, realizat de revista Forbes, cu o avere estimata, in 2011, la 14 milioane de euro, informeaza www.stirileprotv.ro.

MAE confirma ca este vorba despre o sinucidere, fara a preciza identitatea victimei: "In data de 25 februarie 2015 consulul onorific al Romaniei in Republica Costa Rica a informat telefonic Ambasada Romaniei la Ciudad de Mexico, in a carei circumscriptie se afla si Costa Rica, asupra decesului unui cetatean roman. Incidentul a fost semnalat misiunii diplomatice si de catre autoritatile locale competente care au confirmat decesul cetateanului roman. Potrivit primelor informatii obtinute, cetateanul roman s-ar fi sinucis prin strangulare, in grupul sanitar al avionului. Cetateanul roman se afla la bordul unei aeronave care efectua o cursa intre aeroportul Bogota, Columbia, si aeroportul international Juan Santamaria din San Jose, Costa Rica. Acesta era insotit de o femeie de cetatenie romana"

Potrivit presei din America Centrala, acesta calatorea alaturi de o femeie in varsta de aproximativ 35 de ani. Politia a informat ca femeia care il insotea avea asupa sa 11.000 de euro, suma care a fost confiscata de autoritati pana cand provenienta lor va fi justificata.

Cei care stateau pe locurile de langa el spun ca parea agitat si se dusese de mai multe ori la toaleta, in timpul zborului. Cand au vazut ca nu a mai revenit pe scaunul sau, desi mai erau cateva minute pana la aterizare, oamenii au alertat echipajul. Un insotitor de zbor a deschis cabina si l-a gasit fara suflare. Autoritatile din Costa Rica au deschis acum o ancheta.

Comana, cercetat intr-un dosar de coruptie in care asociatul sau este arestat pentru dare de mita

 

Omul de afaceri Costel Comana, care controla operatorul de transport feroviar Regiotrans, alaturi de Iorgu Ganea, era cercetat in dosarul in care oficiali din Ministerul Transporturilor si din CFR sunt suspectati de luare de mita pentru favorizarea unor firme la licitatii.

In acest dosar, omul de afaceri Iorgu Ganea si Estrella Stefanescu, sefa Serviciului Urmarire Transporturi din CFR, au fost arestati preventiv in 20 februarie.

De asemenea, sunt urmariti penal Claudiu Octavian Dumitrescu, director al Directiei Feroviare din cadrul Directiei Generale Transport si Infrastructura din Ministerul Transporturilor, si Costache Nicolau, director general al Regionalei Cai Ferate Brasov. In acelasi caz se fac acte de urmarire penala si fata de SC Regiotrans SRL Brasov, Florin Hadarean, directorul societatii, si Gheorghe Valentin Ciapraz.

Procurorii au facut, in 18 februarie, perchezitii la Ministerul Transporturilor, Compania Nationala CFR, Regionala CFR din Brasov si mai multe firme.

Procurorii sustin ca, in perioada decembrie 2011 - ianuarie 2012, prin intermediul lui Claudiu Dumitrescu, reprezentant al Ministerului Transporturilor in compania CFR Calatori, oamenii de afaceri Comana si Ganea au actionat constant in comisiile specializate din MT pentru mentinerea modului de calcul al subventiei prevazute in contractele de servicii publice pentru transportul feroviar de calatori aferente perioadei 2012 - 2015.

In perioada 28 septembrie 2012 - 19 decembrie 2012, Dumitrescu le-ar fi divulgat sistematic celor doi oameni de afaceri date si informatii cu privire la strategia vizata pe linia obtinerii subventiei pentru transportul feroviar de calatori de catre principalul concurent al firmei Regiotrans - operatorul national de calatori SNTFC "CFR Calatori" SA Bucuresti. Astfel, in 28 septembrie 2012 Dumitrescu i-ar fi informat pe cei doi despre intentia companiei CFR Calatori de a creste cu aproximativ trei milioane numarul de kilometri pe care intentioneaza sa-i opereze in cadrul pachetului minim social pentru anul 2013, aspect care ar fi determinat diminuarea coeficientului tren/kilometru calculat pentru ceilalti operatori feroviari privati, inclusiv Regiotrans.

Estrella Stefanescu este acuzata ca ar fi favorizat Regiotrans si RC-CF Trans, firmele oamenilor de afaceri Iorgu Ganea si Costel Comana, in licitatii, primind in schimb de la acestia diverse bunuri si servicii, printre care card de combustibil, cazari la pensiuni, telefoane mobile, dar si bani pentru a participa la o nunta in familie, se arata in documentele anchetatorilor.