"Potrivit unui studiu recent, publicat cu ocazia Zilei europene a egalitatii salariale (3 noiembrie), in Romania diferenta de salarizare orara bruta dintre femei si barbati este de 4,5%, in favoarea celor din urma. Ea este de patru ori mai mica decat media europeana (16,7%), care favorizeaza si ea barbatii, valoarea maxima (28,1%) fiind inregistrata in Estonia. In ceea ce priveste diferenta anuala dintre castigurile globale brute, defalcate pe sexe, incluzand muncile din gospodarie (cum ar fi intreruperea carierei pentru cresterea unui copil sau ingrijirea unei rude), Romania inregistreaza o valoare in favoarea barbatilor de 26,9%, la o medie europeana de aceeasi tendinta de 39,8%", se arata in document.

Factorii ce contribuie la diferenta de salarizare in Romania sunt: distributia in sectoarele industriale (femeile lucrand in general in domenii care ofera o salarizare orara mai redusa la acelasi nivel de calificare, cum ar fi educatia, sanatatea, asistenta sociala), varsta (cu efect pozitiv asupra salarizarii orare, femeile avand varste mai reduse decat barbatii), timpul de lucru (femeile avand mai des locuri de munca cu norma partiala decat barbatii). De asemenea, diferenta de salarizare este influentata si de faptul ca anumite tipuri de activitati cu salarii reduse, precum cele de curatenie sau ingrijire, se desfasoara in afara pietei muncii oficiale (o diferenta mai redusa insemnand, de fapt, o rata de ocupare mai mica in randul femeilor).

Conform prim-vicepresedintelui Frans Timmermans si a comisarilor europeni Marianne Thyssen si Vera Jourová, in medie, daca un barbat european inceteaza sa mai lucreze in data de 3 noiembrie, remuneratia lui pentru acest an este egala cu cea a unei femei europene care continua sa lucreze pana la 31 decembrie.

“Acest lucru nu este nici echitabil, nici sustenabil si sincer este inacceptabil. (...) Cu ocazia Zilei Europene a Egalitatii Salariale, luam atitudine pentru a oferi femeilor si barbatilor aceleasi oportunitati pe piata fortei de munca. Aceeasi remuneratie pentru aceeasi activitate la acelasi loc de munca nu constituie numai o valoare europeana fundamentala; competitivitatea noastra va depinde, de asemenea, de valorificarea deplina a talentelor femeilor, ceea ce ne va aduce beneficii tuturor', au declarat prim-vicepresedintele Frans Timmermans si comisarii europeni Marianne Thyssen si Vera Jourová.

Pe ansamblul Uniunii, principalele dezavantaje cu care se confrunta femeile pe piata muncii includ: salarizare orara mai mica, program de lucru mai scurt in posturi remunerate si rate de angajare mai mici (de exemplu cand isi intrerup cariera pentru cresterea unui copil sau ingrijirea unei rude).

Printre factorii care contribuie la diferenta de salarizare, CE indica numarul pozitiilor de conducere ocupate (managerii de top fiind in mod covarsitor barbati si doar 4% femei), volumul de sarcini importante, dar neplatite (cum ar fi cresterea copiilor sau ingrijirea rudelor, realizate in mod frecvent de femei - 26 ore/saptamana - comparativ cu barbatii - 9 ore/saptamana), participarea pe piata muncii (femeile intrerupandu-si mai des cariera decat barbatii), segregarea din domeniul educatiei si ocuparii (femeile fiind supra-reprezentate in domenii cu salarizare orara mai mica) si, nu in ultimul rand, discriminarea salariala (existenta in continuare, desi ilegala).