In martie 2010, in Romania creditele de consum (fara ipoteca) au fost contractate de 18% din populatie, in scadere cu 4 procente fata de luna ianuarie, in vreme ce creditele pentru achizitionarea unei case sau apartament se plaseaza la doar 4%. In legatura cu intentiile de imprumut in urmatoarele 12 luni, 4% romanii spun ca vor apela la credite de consum si numai 1% la cele pentru locuinta.

Totodata, 11% dintre romanii chestionati declara ca folosesc produse bancare de economisire, mult mai putin decat austriecii (75%), cehii sau bulgarii (peste 2 treimi din populatie), dar mai mult decat vecinii din Ucraina, Polonia sau Serbia.

Daca la creditele personale stam “bine” statistic, cand vine vorba de obiceiurile romanilor de utilizare a serviciilor de tip e-banking sau Internet banking, ai nostri se dovedesc inca foarte reticenti, mai putin de un procent apeland la acestea. In fruntea topului se afla Cehia (29%), Slovenia (24%) si Polonia (20%).

Studiul a fost realizat in randul locuitorilor cu varsta de peste 15 ani din 13 tari ale Europei Centrale si de Est: Austria, Cehia, Polonia, Ungaria, Croatia, Slovacia, Slovenia, Rusia, Ucraina, Serbia, Macedonia, Bosnia Hertegovina, Bulgaria si Romania, esantionul celor chestionati in Romania fiind de 1000 de persoane, reprezentativ la nivel national.