Experţii ne arată concret într-o caravană cum se poate face economie. De exemplu, la bucătărie aflăm că dacă reducem temperatura mașinii de spălat vase cu 20 de grade, costurile scad cu o treime.

Nu daţi frigiderul la nivel maxim ca să nu pierdeţi bani. Setați temperatură între 4 şi 6 °C și -18 °C în congelator. Sau mai simplu, termostatul ar trebui să stea pe poziţia 3. Primii curioşi spun că au aflat lucruri şi noi, dar ca multe sunt deja ştiute.

Câțiva copii de clasa a cincea s-au lipit imediat de panourile interactive. Recunosc că nu învaţ[ nimic despre economisire sau eficienta energetică la şcoală.

În mod paradoxal, România are cel mai mic consum de electricitate pe cap de locuitor din Uniunea Europeană. S-ar zice că suntem eficienţi energetic din start, însă nu e chiar aşa pentru că autorităţile au avut grijă să avem în acelaşi timp şi cele mai mari facturi la electricitate şi energie din Uniunea Europeană.

Aşa că sfaturi ca “folosiţi becuri LED în locul celor clasice” sau “nu folosiţi aer condiţionat ci mai degrabă storuri şi obloane” sunt bine-venite.

Evident că şi una şi alta presupun nişte investiţii pe care o familie le-ar amortiza în doi-trei ani.

Zoltan Nagy-Bege, vice-președinte ANRE: “Mi-am propus ca atunci când se strică la mine în casă un bec tradiţional, incandescent, să-l schimb numai cu becuri pe LED. Ca să schimb de pe o zi pe alta toate becurile pe led, e o investiţie consistentă”.

Baia este un alt loc în care puteţi economisi prin măsuri simple: un simplu aerator pentru apă, montat la chiuvetă, cadă şi duș, de exemplu, care costă în medie 8 lei, duce la o reducere de 15 lei pe lună la factură. Spălați hainele la 30° pentru a economisi până la 60 de lei pe an, susţine Comisia Europeană.

Dacă scoatem din priză aparatele pe care nu le folosim nu am mai irosi 180 de lei pe an. Caravana va sta în parcarea unui mall din Bucureşti până pe 1 mai şi pleacă apoi la Mioveni şi Craiova.