Anul trecut, 2,8% dintre angajaţii din Uniunea Europeană, cu vârste cuprinse între 15 şi 74 de ani, lucrau mod obişnuit de acasă, cel mai ridicat procent fiind în Luxemburg (10%) iar cel mai scăzut în România (0,3%), Letonia (0,5%), Croaţia (0,8%), Cipru (0,6%) şi Lituania (0,9%).

De asemenea, procentul de angajaţi cu contract temporar de muncă în UE varia, în 2017, de la 1% din totalul angajaţilor în România la 27%, în Spania.

Anul trecut, 8% din numărul angajaţilor din UE lucrau cel puţin ocazional noaptea, procentul variind de la 3% în Italia la 15% în Croaţia şi Polonia. În România, 7,3% din angajaţi lucrau cel puţin ocazional noaptea.

Cel mai ridicat procent de angajaţi din UE care lucrau săptămânal cel puţin 49 de ore sau mai mult se înregistra anul trecut în Marea Britanie (12%) şi Cipru (11%), iar cel mai scăzut în Olanda, Lituania şi Bulgaria (sub 1%), Suedia (1,1%), Letonia (1,7%) şi România (1,8%).

Proporţia persoanelor care desfăşoară activităţi independente variază de la 8% în Danemarca la 30% în Grecia.

La nivelul UE, în 2017 erau 227,02 milioane de angajaţi cu vârste cuprinse între 15 şi 74 de ani, dintre care 32,65 milioane desfăşurau activităţi independente, în timp ce în România erau 8,67 milioane de angajaţi, iar 1,57 milioane derulau activităţi independente.

Statistica Eurostat a fost publicată cu ocazia celebrării la 1 Mai a Zilei Internaţionale a Muncii.

În ultima zi a lunii februarie, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind reglementarea activităţii de telemuncă, după ce fusese aprobat, anul trecut, de către Guvern.

Lgea permite angajatului să îşi desfăşoare activitatea acasă, prin intermediul internetului şi al telefonului, iar angajatorul economiseşte în acest fel bani care ar fi altfel cheltuiţi cu fonduri adminsitrative.

Potrivit legii, o activitate care ar putea fi efectuată în cadrul locului de muncă organizat de angajator va putea fi desfăşurată de către salariat şi la distanţă de această locaţie, în mod regulat şi voluntar, folosind tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor.

Desfăşurarea activităţii în regim de tele-muncă de către salariat va avea loc cel puţin o zi pe lună şi se poate extinde pe toată perioada de lucru.

Salariatul îşi poate exprima acordul cu această formă de organizare a muncii prin semnarea contractului individual de muncă sau a unui act adiţional, după caz.