Silviu Iovan are un credit imobiliar de 35.000 de euro. A dat banca in judecata din cauza unor comisioane abuzive si nu si-a platit ratele. De cinci ani banca incearca sa-i vanda casa.

Silviu Iovan, datornic: "l-am obligat in virtutea legii sa informeze fiecare cumparator ca exista posibilitatea ca sa imi revendic bunul".

Pentru ca nu reusesc sa-si recupereze banii, bancile aleg tot mai mult varianta vanzarii creditelor. In 2014, valoarea creditelor cesionate s-a dublat.

Marius Coltuc, avocat: "S-au vandut catre societati care doresc profit.Cel care cumpara vrea sa obtina executarea cat mai multor sume".

Asa ca pe rol exista in prezent 2,3 milioane de executari silite, fata de numai o jumatate de milion anul trecut.

Daca sunteti un bun negociator, puteti incerca sa convingeti recuperatorii sa va micsoreze rata.

Procedurile bancilor prevad ca dupa trei luni de neplata ratelor, creditul este transferat la un departament de recuperare din cadrul aceleasi unitati. Mai tarziu este notificat Biroul de Credite. In tot acest timp clientul este contactat de banca pentru a-si achita datoriile. Ulterior creditul va fi vandut firmelor de recuperare, iar procesul dureaza si patru ani.

Spre comparatie, recuperatorii isi bombardeaza datornicii prin telefon, mail si scrisori cu solicitari, iar cand nu ajung la o intelegere incep executarea silita. Totul in numai 6 luni.

In cazul creditele imobiliare gestionate de recuperatori se ajunge la executare silita in proportie de 99%. Creditele fara garantii sunt executate silit in proportie de 15%.