"O veste buna si mult asteptata pentru romanii care vor sa mearga in Canada‬! Premierul Stephen Harper mi-a comunicat relaxarea regimului de vize‬ prin implementarea programului eTA (Electronic Travel Authorization) in 2016", a postat Victor Ponta, pe pagina sa de Facebook.

In scrisoarea trimisa de premierul Canadei, Stephen Harper, acesta il informeaza pe Ponta ca astfel cetatenii romanii vor fi tratati identic cu ceilalti europeni care nu au nevoie de viza pentru Canada. 

Premierul roman a salutat aceasta relaxare a regimului de vize pentru Canada, subliind insa ca nu este etapa finala a liberalizarii regimului de vize si apreciind ca, dupa alegerile din SUA, Romania va face progrese si cu aceasta tara in privinta regimului de vize. 

"E un pas important, nu e cel final, in care nu mai mergem deloc cu vize. Ma bucur foarte tare ca Romania a intrat in acest sistem si sunt convins ca si cu Statele Unite ale Americii o sa progresam dupa alegerile lor, ca si ei au alegeri la anul, si dupa care sunt convins ca o sa progresam in ceea ce priveste «visa waver»", a aratat premierul Ponta, miercuri, la inceputul sedintei de Guvern. 

Victor Ponta a avut, de altfel, inaintea sedintei de Guvern, o intalnire, la Palatul Victoria, cu ambasadorii Canadei si SUA la Bucuresti.

Programul eTA este similar celui din Statele Unite, Electronic System for Travel Authorization (ESTA). Astfel, cele doua tari aplica aceleasi metode pentru a filtra calatorii din afara perimetrului nord-american. 

Inainte de a merge in Canada, ideal chiar inainte de a cumpara un bilet, calatorii vor putea solicita o autorizatie electronica de calatorie, completand un formular online. In cea mai mare parte a cazurilor, cererile vor fi aprobate electronic in cateva minute. Este posibil ca unele persoane sa aiba interdictie de calatorie pe teritoriul Canadei si li se va refuza eTA din cauza criteriilor actuale privind imigratia, in special referitor la infractionalitate sau securitate nationala.