Chiar si in 2013 este o realitate faptul ca la tara multi oameni se trateaza si acum dupa ureche. Iar lipsa medicilor, a educatiei, dar si nivelul scazut de trai ii aduce pe cei mai multi bolnavi in fata medicului atunci cand boala e in stadiu avansat.

Tocmai de aceea ministerul propune infiintarea medicinii comunitare. Ce inseamna asta ? In comunitatile sarace vor fi trimisi asistenti medicali care ar trebui sa depisteze din timp anumite boli. Se merge, fireste, pe principiul ca orice afectiune depistata la timp ne va costa mai putin decat o internare sau un tratament complex.

Sunt noi propuneri ale celor de la Ministerul Sanatatii, dupa ce zilele trecute acestia au anuntat ca 340 de diagnostice vor iesi de pe lista celor pentru care se permite internarea.

De 3 ori economie. E tot mai clar ca dupa acest principiu se bazeaza oficialii din minister care vor sa opreasca internarile sau investigatiile pe care le considera inutile.

La spital ar trebui sa ajunga doar cazurile grave. Restul pacientilor sa se trateze, cu limita, la specialist sau la medicul de familie.

Nici in fata medicului de familie nu vom mai ajunge in fiecare an, asa cum ne permite legea pana acum. Pentru evaluare generala vom avea o vizita gratuita o data la trei ani. Asta inseamna ca si setul anual de analize gratuite se muta la 3 ani.

Comisia care a facut acest pachet sustine ca in cazul pacientilor care sufera de boli cronice, de pilda, tratamentul nu sufera modificari pe parcursul unui an, asa ca nu ar mai trebui sa ajunga neaparat in fata unui specialist, ci doar la medicul de familie.