Vestea ca de anul viitor se va impozita si terenul de sub casa nu i-a cazut deloc bine domnului Dumitru, un barbat din Botosani cu o curte mare.

"Si asa platesc vreo 2-3 milioane. Daca mai creste impozitul, de unde sa mai platesc in conditiile in care eu nu am venitul necesar?! Am copil la facultate si nu o poate termina din cauza taxelor si impozitelor", spune barbatul.

In prezent, proprietarii platesc impozit doar pe curtea din jurul casei, nu si pe terenul pe care il ocupa casa.

De exemplu, pentru o proprietate de 300 de metri patrati, dintre care 100 ocupati de casa, acum se plateste impozit doar pentru cei 200 de metri patrati din jurul cladirii. Adica 89 de lei pentru un teren aflat la marginea Capitalei sau in mijlocul Botosaniului. De anul viitor, proprietarul va plati un impozit de 133 de lei de lei DOAR pentru teren, la care va adauga si impozitul pe constructie.

Impozitul va fi platit si de cei care stau la bloc. "A existat o ratiune pentru care ele, terenurile de sub casa, nu au fost incluse in baza de calcul a impozitului pe teren, pentru ca pe acel teren sta o cladire care si ea este impozitata. Deci apare, intr-un fel, poti sa spui ca este o dubla impozitare a proprietatii respective", spune avocatul Gabriel Biris.

In prezent terenurile de langa casa, folosite drept gradini sau livezi, sunt impozitate ca teren agricol, dar de anul viitor cele pana in 400 de metri patrati vor fi taxate drept terenuri cu constructii.

Noua regula ii va sili pe multi sa vanda. "Va trebui sa faci ceva cu terenul, nu poti sa-l tii si sa nu faci nimic cu el pentru ca o sa te coste si o sa coste din ce in ce mai mult", spune Dragos Vilceanu, Asociatia Brokerilor Imobiliari.

Proiectul noului Cod Fiscal introduce si o noua penalitate pentru cei care nu declara tot ce detin sau ce castiga.

"Este o dubla sanctiune. In momentul de fata noi platim dobanda de intarziere, penalitate de intarziere, si acum vor sa mai introduca o penalitate - de nedeclarare", mai spune Biris.

Penalitatea de nedeclarare va fi de 0,06 la suta pe zi din suma cuvenita statului si nedeclarata.