"Ieri am informat Consiliul de Administratie ca datoria de 362 milioane lei va fi esalonata pe o perioada de doi ani. Avem garantia ca furnizarea gazului sa fie in conditii optime. Vom semna un protocol de esalonare a acestor datorii, pana cel tarziu in 10 octombrie. Vom garanta cu contracte de furnizare a energiei electrice, cu bonusuri de energie electrica si daca este necesar cu active din patrimoniul ELCEN. Sunt demarate demersuri si se vor finaliza prin protocol", a spus Nicolaescu. 

El a precizat ca ELCEN nu incaseaza valoarea marfii pe care o vinde RADET, respectiv apa calda si caldura. 

"In 2008 s-a stabilit un protocol intre Varujan Vosganian, care conducea Ministerul Economiei din care facea parte si Electrocentrale Bucuresti, si Primaria Capitalei, vizavi de datoriile care erau la acel moment, respectiv 2008. Aceste datorii venind din relatia comerciala pe care ELCEN o avusese in anii premergatori 2007-2008. S-a stabilit o datorie de 750 milioane de lei si o esalonare pe trei ani, esalonare care prevedea in fiecare an cate 200 de milioane de lei. S-a platit numai partial in primul an si jumatate dupa care la momentul scadent al acestui protocol a ramas o restanta de 252 de milioane de lei", a spus oficialul ELCEN.

El a precizat ca Electrocentrale Bucuresti se afla in posesia unui titlu executoriu aferent acestei sume restante, impotriva Primariei. 

"Primaria a fost partenera la acel protocol. Au urmat livrari curente care au presupus facturari, care nu s-au respectat conform graficului stabilit, intarzieri la plata, penalitati, in asa fel incat la finalul lunii august 2015 RADET are o datorie de 3,5 miliarde lei catre ELCEN. Debitul principal, marfa pe care eu am livrat-o, se ridica la circa 2,6 miliarde lei", a explicat Nicolaescu.

Potrivit ELCEN, Consiliul General al Municipiului Bucuresti trebuie sa rectifice in regim de urgenta bugetul primariei astfel incat sa aloce cu titlu de subventie pentru RADET Bucuresti inca cel putin 200 de milioane de lei, suma ce trebuie platita in acest an, in integralitate, catre ELCEN.

Luni, Romgaz a anuntat ca ar putea sista livrarea gazelor naturale catre Electrocentrale Bucuresti, din 16 octombrie, daca aceasta nu va prezenta, pana la 15 octombrie, un program ferm de stingere a datoriilor restante.

"In data de 24 septembrie 2015, Consiliul de Administratie al Societatii Nationale de Gaze Naturale 'Romgaz' - SA a aprobat prelungirea contractului de livrare gaze naturale cu societatea comerciala Electrocentrale Bucuresti SA, pana la data de 15 octombrie 2015, cu mentiunea clara ca 'o posibila continuare a relatiilor contractuale dupa data de 15 octombrie 2015 se va putea realiza numai in conditiile in care SC Electrocentrale Bucuresti SA va prezenta, pana la data de 15 octombrie 2015, un program ferm de stingere a datoriilor restante inregistrate fata de SNGN ROMGAZ - SA'. In situatia nedorita, in care SC Electrocentrale Bucuresti SA nu prezinta programul mai sus mentionat, compania Romgaz se vede nevoita sa sisteze livrarea gazelor naturale catre aceasta, incepand cu data de 16 octombrie 2015'', anunta cel mai mare producator si principalul furnizor de gaze naturale din Romania.

Compania este admisa la tranzactionare pe piata Bursei de Valori din Bucuresti si a Bursei din Londra. Actionarul principal este statul roman, cu o participatie de 70%.