"Studiem posibilitatea ca statia de epurare 100% ecologica inaugurata de printul Charles si realizata de Fundatia Mihai Eminescu Trust, patronata de Alteta Sa Regala, sa fie replicata in alte comunitati, in special in cele din siturile Natura 2000", a declarat, vineri, la Viscri, Rovana Plumb, citata de Mediafax.

Ministrul Mediului Rovana Plumb a vizitat mai multe obiective Natura 2000 aflate in judetele Sibiu, Mures si Brasov, pentru a identifica nevoile comunitatilor in gestionarea problemelor de mediu si pentru a propune solutii unora dintre acestea.

Statia de epurare din Viscri, inaugurata de Alteta Sa Regala Printul de Wales in 2011 permite tratarea apelor uzate (produse de 120 de gospodarii din sat, dar si de stabilimentele sociale si facilitatile turistice din localitate) printr-un procedeu suta la suta ecologic.

Mai exact, este vorba de o statie de epurare in 3 trepte, cu lagune, in care procesul de tratare a apelor uzate este realizat cu ajutorul bacteriilor, iar colectarea se face gravitational, fara sa fie nevoie de pompe si consum electric. Singura contributie financiara a cetatenilor racordati la o astfel de statie este taxa infima de conectare.

"Pare un model foarte ingenios si, in acelasi timp, foarte prietenos cu mediul, care ar putea deveni o solutie pentru localitatile rurale care nu au avut posibilitatea sa acceseze fonduri europene sau sa gaseasca solutii conventionale pentru tratarea apelor uzate", a mai spus Rovana Plumb.

Ministrul Mediului a discutat cu reprezentantele Mihai Eminescu Trust, Caroline Fernolend si scriitoarea britanica Jessica Douglas-Home, despre posibilitatea colaborarii pe proiecte care sprijina conservarea mediului.

Mihai Eminescu Trust, patronata de printul Charles, este o organizatie non-profit, care activeaza din 1998 pentru conservarea peisajului cultural si natural din satele sasesti cu biserici fortificate din Transilvania, dintre care unele au fost inculse in patrimoniul mondial UNESCO. La Viscri, unde printul Charles detine o casa, fundatia a implementat mai multe proiecte, incluzand reabilitarea a zeci de imobile.