Evenimentul Zilei se intreaba cine plateste scutul anti-racheta, Jurnalistii scriu, dupa ce s-au consultat cu mai multi experti militari, ca numai sistemul de rachete cu raza lunga de actiune de care Romania are nevoie pentru a se integra scutului antibalistic costa 3-4 miliarde de dolari.  

Gandul de vineri intra in ecuatie si are la randul sau o noua intrebare: ce castiga Romania din acest scut. Dupa o sedinta surpriza a CSAT, Traian Basescu a anuntat ieri ca Romania a acceptat invitatia lui Barack Obama de a intra sub protectia scutului antiracheta american, relateaza cotidianul in cauza.

Destul de departe de intrebarile jurnalelor generaliste, Ziarul Financiar pare preocupat de primele padurarilor si bancherilor de la finalul lui 2009 care au sfidat criza. “Economia nu sta asa rau? Padurarii, angajatii din farma si telecom, bancherii si asiguratorii au primit prime si bonusuri consistente pe final de an”, scriu jurnalistii de la ZF.

Veniturile salariale din cateva industrii au sfidat criza si au crescut puternic in luna decembrie a anului trecut, desi in ultima jumatate de an analistii, companiile si autoritatile au afisat un sentiment foarte pesimist cu privire la evolutia economiei. Angajatii din silvicultura au castigat cu 41% mai mult in decembrie fata de noiembrie, iar pe locurile urmatoare in topul cresterilor de venituri se afla angajatii din farma si telecomunicatii (+33%), cei din asigurari (+22%) si cei din banci (+20%), pune ZF degetul pe rana.

Tot din Ziarul Financiar aflam ca bancherii cer plafon de garantare de 80.000 de euro la “Prima casa”, iar Ministerul de Finante anunta ca se grabeste. 

Ramanem in zona bancara si din nou ZF ne spune ca este momentul sa ne luam la revedere de la dobanzile de 10% pe an la depozitele in lei. “La numai o zi dupa ce BNR a redus dobanda-cheie cu jumatate de punct procentual, pana la 7% pe an, dobanzile de doua cifre la depozitele in lei au disparut aproape cu desavarsire de pe piata”, mai relateaza Ziarul Financiar.

Tot despre banci scrie si Jurnalul National care ne atrage atentia ca in curand vom ajunge sa folosim numai carduri pe CIP. Bancile vor fi obligate ca pana in 2011 sa plateasca o penalitate de un eurocent pentru fiecare card fara cip pe care-l au in portofoliu. Doar 20% din cardurile emise in Romania sunt cu CIP, noteaza Jurnalul National.

Pana sa trecem efectiv la cardurile cu CIP, Evenimentul Zilei ne da cateva sfaturi despre ce sa alegem intre un PFA si un SRL.

Avantajele PFA sunt multiple: mai putine controale, contabilitate mai simpla, un numar mai mic de taxe si impozite, dar si mai putine drumuri pentru depunerea declaratiilor.

Trecem din zona taxelor in cea a asigurarilor obligatorii, iar Romania Libera ne explica de ce cresc tarifele pentru polita RCA. Cresterea cursului de schimb, inflatia, scumpirea pieselor de schimb si a manoperei, cresterea frecventei accidentelor, majorarea limitelor de raspundere sunt factorii cei mai importanti care au impins in sus tarifele RCA, scriu jurnalistii de la cotidianul in cauza.

Ne intoarcem cu gandul la weekend si la petrecerea timpului liber si gasim in Ziarul Financiar un articol interesant despre compania aeriana low cost Wizz Air. Maghiarii de la Wizz spun ca si daca au bilete de 20 de euro, tot nu opereaza pe pierderi ceea ce inseamna ca vom mai primi si anul acesta super-oferte de calatorie!

"Vrem sa crestem afacerile in Romania prin introducerea unor noi rute de zbor din iunie anul acesta si cresterea frecventelor de operare pe celelalte destinatii. Chiar daca avem unele bilete promotionale la 20 de euro, acest lucru se compenseaza cu preturile mai ridicate ale biletelor rezervate de pasageri cu cateva zile inainte”, spune Gyorgy Abran (foto), chief commercial officer al Wizz Air in ZF.

Tot in zona stirilor de weekend, Adevarul a calculat cum este mai bine sa iti iei concediu pe cont propriu sau prin agentie. Jurnalistii au ales si facut calcule pentru patru destinatii. O prima concluzie ar fi ca sejururile la mare sunt mai ieftine prin agentiile de turism, in timp ce la munte este mai avantajos sa mergeti pe cont propriu. “Calculele noastre arata insa ca destinatiile exotice si mediteraneene ajung sa coste cu peste 30% mai putin daca le-am cumpara prin agentie”. Cititi mai multe in Adevarul!

Lectura placuta!