"Diva desculta", asa cum era supranumita, era deja foarte slabita: in septembrie, casa sa de discuri, Lusafrica, anunta decizia artistei de a pune capat carierei sale. Atunci, reprezentantii casei de discuri anuntau ca "noile probleme de sanatate ale cantaretei au aparut in urma mai multor interventii chirurgicale pe care aceasta le-a suportat in ultimii ani, printre care si o operatie pe cord deschis, in mai 2010".

Medicii i-au recomandat atunci artistei - care avea programat un turneu, cu show-uri pe care urma sa le sustina inclusiv in Romania - sa puna capat carierei sale muzicale, deoarece nu-i mai permitea starea de sanatate.

Cesaria Evora si-a inceput cariera internationala la 47 de ani. Dupa o copilarie nefericita si un inceput de cariera greoi,
artista incepe sa fie recunoscuta si apreciata pe plan international abia in 1988, odata cu lansarea primului sau album "La Diva Aux Pieds Nus" si primul sau concert sustinut la Paris.

Trei ani mai tarziu, in 1991, artista inregistreaza primul sau album acustic, ce trezeste interesul ziaristilor de specialitate, aparand astfel primul articol pozitiv in cotidianul francez Liberation. Acest articol avea sa ii deschida drumul spre inimile viitorilor fani care de-a lungul timpului au ovationat-o si aplaudat-o la scena deschisa pe tot mapamondul. Melodiile sale, printre care "Besame Mucho", "Sentimento" si "Cabo Verde", au fost fredonate de milioane de oameni.

Cesaria Evora reusea, de fiecare data, sa transmita publicului sau nostalgie, eleganta si emotie. Apreciata pe tot globul, "Diva desculta" nu voia sa-si uite radacinile si saracia in care ea a trait la inceputul vietii, motiv pentru care la fiecare concert ea canta in picioarele goale, amintind lumii intregi ca milioane de oameni traiesc inca in mizerie si saracie si printre ei traiesc multe diamante neslefuite ce asteapta o sansa de a fi descoperite.

Cesaria Evora a vizitat Romania de cateva ori, pentru scurte perioade de timp, sustinand aici mai multe concerte.
Ultimul concert pe care l-a sustinut Cesaria Evora a avut loc pe 27 aprilie anul acesta, la Paris.

Mai multe despre "diva desculta" care a imblanzit lumea cu vocea sa gasiti pe www.stirileprotv.ro