Nici 24 de ore n-au trecut de la anuntul ca medicii primesc salarii mai mari si deja alte categorii profesionale cer si ele mai multi bani inainte de termenele negociate initial.

Simion Hancescu - federatia sindicatelor din invatamant: "Cerem ca sa se acorde mai devreme si pentru invatamant daca pentru sanatate s-a gasit solutia la 1 octombrie. Consdieram ca ar trebui sa primim macar 15% procente suplimentar incepand cu data de 1 octombrie"

Victor Ponta - prim ministru: "Vreau sa fac un apel catre toti ceilalti bugetari care au dreptate: si ei vor salarii mai mari si merita. Facem cum am facut in ultimii patru ani. Si ne intelegem, discutam si negociem. Si cand putem, ne tinem de cuvant".

Premierul pare acum mai retinut in promisiuni. Asta dupa ce Guvernul a anuntat multe taieri de taxe, dar si majorari de lefuri, toate de la 1 ianuarie.

In forma actuala, Codul Fiscal contine, printre altele, reducerea TVA-ului, a accizelor, a impozitului pe dividende si eliminarea taxei pe stalp. Acestea costa impreuna 15 miliarde de lei, potrivit Consiliului Fiscal.

Dan Suciu - purtator de cuvant BNR: "Nu se poate o cuplare a cresterilor salariale si a scaderilor de taxe. Pentru ca efectiv atata tine bugetul Romaniei. Nu are capacitatea de a sustine doua masuri soc in acelasi timp".

Salariile marite promise de anul viitor prin legea salarizarii inseamna alte 15 miliarde, potrivit Consiliului Fiscal. Si inca 1,7 dupa majorarile acordate medicilor. In total, un gol de 34 de miliarde de lei din reduceri de taxe si cresteri de salarii.

Dan Suciu - purtator de cuvant BNR: "E indiscutabil ilogic sa scazi si taxele si sa cresti salariile si sa crezi ca toate aceste lucruri vor duce la stabilitate financiar bugetara.  E indiscutabil ilogic. Sunt doua masuri contradictorii intre ele."

Ionut Dumitru - presedinele Consiliului Fiscal: "Daca aproba Codul Fiscal asa cum s-a votat in prima instanta de parlament si se cresc salariile asa cum au promis guvernantii in tot sectorul bugetar, toate acestea duc la un deficit bugetar de peste 5%".

Daca in Codul Fiscal ramane doar reducerea TVA si dispar toate celelalte reduceri de taxe, costul total, cu tot cu majorarile de lefuri, scade la 24 de miliarde. Anul viitor, Romania s-a angajat in fata FMI si a Comisiei Europene la un deficit de 1,2%. Cel mai probabil, va fi depasit.