Daca va intrebati unde este mai bine sa munciti in 2010, nu aveti prea multe alternative. Si asta pentru ca in toata Europa, exact domeniile care sustineau economia sunt in cadere.

Astfel, salariile din sectorul constructiilor stagneaza in statele dezvoltate si sunt in scadere in Romania si Bulgaria, iar lefurile din domeniul financiar doar in Germania stau bine. In schimb, la noi, bunastarea a disparut odata cu taierea primelor.

Culmea, industria auto a salvat situatia in Romania. Cresterea de 14% a contrastat cu ce au patit nemtii. Astfel, am ajuns sa le exportam anul trecut peste 85.000 de masini si sa importam doar 23.000.
 
"Aceasta crestere este in trend pe cand in Germania piata este mult mai asezata", comenteaza Laurian Lungu, macroeconomist.
 
Chiar daca salariile romanilor au scazut in ianuarie cu 3,5% fata de decembrie, sunt inca in crestere fata de aceeasi luna din 2009.

Pe de alta parte,  cea mai puternica economie a Europei a inregistrat o scadere cu 100 de euro pentru fiecare lefa in 2009 fata de 2008.

Reamintim ca romanii au incasat, in medie, cu 51 de lei mai putin la salariu, in ianuarie! Potrivit datelor de la Institutul National de Statistica (INS), castigul salarial net in prima luna a anului a fost de 1.426 de lei, in scadere cu 3,5% fata de decembrie 2009. Cele mai mari salarii au fost castigate de aviatori – 3.184 lei, iar cele mai mici de lucratorii din industria textila – 809 lei. Salariile bugetarilor au fost printre putinele care au crescut in ianuarie!

Potrivit INS, castigul salarial mediu brut a fost de 1.967 de lei, in scadere cu 2,8% fata de luna decembrie. Desi in scadere cu 3,5% fata de luna anterioara, salariul mediu net a inregistrat totusi o crestere cu 5,2%, fata de luna ianuarie 2009.

Cele mai semnificative scaderi ale salariilor s-au inregistrat in silvicultura si pescuit, cu peste o treime, in industria extractiva, cu pana la 30%, in telecomunicatii si fabricarea echipamentelor electrice, cu pana la 19%.

Aceste scaderi abrupte de salarii sunt explicate prin factul ca in luna decembrie multi salariati au incasat venituri suplimentare cum ar fi prime si bonusuri.

Exista insa si angajati care au incasat bani mai multi in luna ianuarie. Cele mai mari cresteri de salarii, cu peste 38%, au avut loc in intermedieri financiare, asigurari si fonduri de pensii, in activitati culturale, invatamant si sanatate, cu pana la 19% sau in administratie publica si unele activitati industriale, cu pana la 8%.

Astfel, salariile bugetarilor au fost printre putinele care au crescut, in ianuarie, comparativ cu decembrie, ca urmare a acordarii celui de-al 13-lea salariu si a incasarii salariului intreg. In decembrie, salariile angajatilor statului au fost diminuate cu 15,5%, in urma trimiterii acestora in concediu fortat.

Astfel, in ianuarie, functionarii publici au primit, in medie, cu 100 de lei mai mult la salariu, iar cadrele didactice au avut venituri cu 200 de lei mai mari decat in decembrie. Salariatii din sanatate au primit, de asemenea, aproximativ 200 de lei in plus la salariu.
Salariul tau a scazut in 2010? (58 voturi)
Da.
43.10%
Nu.
32.76%
Nu, dar ma astept sa scada.
10.34%
Nu, ba chiar va creste.
13.79%