Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), în iunie, câştigul salarial mediu nominal net a fost de 3.142 lei, în creştere cu 15,5% faţă de aceeaşi lună a anului trecut şi cu un avans faţă de luna precedentă de 41 lei (1,3%).

Creşterea reală, în raport cu evoluţia preţurilor de consum, a fost însă de 11,2%.

Totodată, câştigul salarial mediu brut a fost de 5.127 lei, cu 49 lei (1%) mai maredecât în luna mai 2019.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (8.245 lei), iar cele mai mici înfabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1.776 lei).

Citește și: Proiect de lege: Salarizare în funcție de studii. Angajații, împărțiți în 11 categorii de pregătire

Totodată, indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 111,2%. Indicele câştigului salarial real a fost de 101,5% pentru luna mai faţă de luna precedentă.

În luna iunie 2019, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, câştigurile salariale medii nete au fost mai mari comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte), cât şi a disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net au fost de 47,2% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului şi între 9,0% şi 12,5% în captarea, tratarea şi distribuţia apei, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, activităţi de editare, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor.

Cele mai mari scăderi ale câştigului salarial mediu net au fost de 15,4% în extracţia cărbunelui superior şi inferior, de 14,4% în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), respectiv de 14,1% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, ca urmare a acordării de bilete de valoare (tichete de vacanţă), astfel: învăţământ (+7,2%), administraţie publică (+3,5%), respectiv sănătate şi asistenţă socială (+2,3%)”, se arată în comunicat.