Conform unui comunicat al Ministerul Muncii, numarul de beneficiari ai cresterii salariului minim este de 1.131.686 persoane, din care 1.092.364 in sectorul concurential si 39.322 in sectorul bugetar.  

"Se estimeaza totodata ca majorarea propusa va avea efecte pozitive asupra cresterii economice, prin stimularea ocuparii si reducerea muncii la negru, asupra mediului de afaceri: majorarea salariului minim la 1.250 lei va conduce la un efort financiar suplimentar suportat de angajator de 1.015 lei/salariat, aferent celor sapte luni din anul 2016, din punct de vedere social: proiectul de hotarare are un impact social important, asigurand cresterea nivelului de trai si reducerea decalajelor sociale, salariul minim lunar net al unui salariat care nu are persoane in intretinere crescand de la 777 lei la 917 lei", anunta ministerul.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Muncii, majorarea salariului minim urmareste imbunatatirea ponderii acestuia in salariul mediu, astfel incat raportul dintre aceste doua lefuri sa se apropie de 60%, procent regasit in tarile dezvoltate din UE.  

Ponderea salariului minim brut pe tara garantat in plata in salariul mediu brut, utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat este de 39,16% in anul 2014, respectiv 43,48% in 2015 si 46,62 % in 2016.  

Reprezentantii confederatiilor sindicale au propus cresterea salariului minim pe economie, pentru un timp normal de lucru de opt ore pe zi, la 1.200 de lei, incepand cu 1 ianuarie 2016. Initial, confederatiile patronale au solicitat cresterea salariului minim pe economie la 1.200 lei, incepand cu data de 1 ianuarie 2016, cu conditia blocarii impozitarii noului salariu minim la nivelul de 1.050 lei.  

"Doamna Ana Costea, ministrul Muncii, a explicat in cadrul discutiilor ca acest lucru echivaleaza cu modificarea Codului Fiscal, care trebuie sa intre in vigoare la inceputul anului, lucru extrem de greu de facut avand in vedere ca Parlamentul este in vacanta pana la data de 1 februarie 2016", se mentioneaza in comunicat.  

Ulterior, o parte din confederatiile patronale s-au declarat de acord cu cresterea salariului minim la 1.200 lei, de la 1 ianuarie, solicitand in schimb facilitati fiscale pentru sectoarele economice cele mai afectate de aceasta masura.  

Pozitia finala a confederatiilor sindicale a fost aceea de a solicita o crestere a salariului minim la 1.275 lei, incepand cu 1 mai 2016.  

Ministrul Muncii, in calitate de reprezentant al presedintelui CNT, a luat act de pozitia sindicatelor si patronatelor, insa in final s-a decis ca varianta de lucru a Executivului sa ia in considerare o crestere a salariului minim la 1.250 lei, incepand cu 1 mai 2016. 

Patronatele si reprezentantii Guvernului au votat pentru salariul minim de 1.250 lei de la 1 mai. Sindicatele s-au opus insa, a declarat Florian Costache, presedintele Patronatului National Roman si al Consiliului Economic si Social, la finalul sedintei CES.

"Am avut sedinta plenului Consiliului Economic si Social al Romaniei in care s-a discutat salariul minim pe economie, hotararea de Guvern. Partea sindicala, am aici un reprezentant al partii sindicale, Liviu Apostoiu (vicepresedinte CNS Cartel Alfa n.r.) a votat impotriva, mentinandu-si propunerile de la inceput. Partea patronala a votat pentru data de 1 mai, asa cum este hotararea de Guvern, respectiv 1.250 de lei, solicitand ca pana atunci sa avem o intalnire, sa gasim solutii de micsorare a taxelor si impozitelor pe salariu, care la ora actuala sunt foarte mari. Partea guvernamentala a votat pentru", a spus Florian Costache.  

Acesta a explicat ca avizul CES este unul consultativ, iar Guvernul poate sa tina cont sau nu de acest aviz.

Reprezentantul partii sindicale a explicat ca isi mentine pozitia, respectiv majorarea salariului minim pe economie la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016 sau 1.275 de lei de la 1 mai 2016.  

La finalul intalnirii Consiliul National Tripartit de luni, care a avut loc la Ministerul Muncii, Guvernul a venit cu o propunere de majorare a salariului minim la 1.200 lei/luna incepand cu 1 mai 2016, iar sindicatele au cerut, in acest context, "o corectie" la 1.275 lei, pentru a acoperi pierderile din primele patru luni.  

Guvernul a inaintat marti dimineata proiectul de hotarare care prevede majorarea salariala.

Surse apropiate negocierilor au declarat pentru StirileProTV ca in plan ar exista si un plan de indexare a salariului minim, urmand ca detaliile sa fie stabilite in cadrul discutiilor urmatoare.

Pentru acceptarea cresterii, Guvernul a pus insa si o conditie sindicatelor: sa nu mai faca cereri de facilitati fiscale pe parcursul anului 2016.

Cresterea este contestata de patronate care spun ca ar fi o presiune asupra mediului de afaceri, in special din cauza taxelor pe care trebuie sa le plateasca la stat.  

Patronatele sustin ca ar accepta pana la urma, daca ar plati taxe si impozite pentru un salariu minim brut de 1050 lei.

1.400.000 de romani sunt vizati de aceasta masura.

Ponta: E foarte bine sa fie marit salariul minim de la 1 ianuarie; de la 1 mai e o prostie

Fostul premier sustine ca este foarte bine sa fie marit salariul minim pe economie la 1.200 de lei de la 1 ianuarie, deoarece aceasta masura nu are impact bugetar negativ si nu afecteaza mediul economic.  

In opinia sa, propunerea de crestere de la 1 mai este "o prostie".  

"Pentru ca toti cei care ar trebui sa vorbeasca din pacate tac (din indiferenta, teama sau pur si simplu pentru ca sunt in vacanta in tari tropicale), pot sa spun eu simplu si clar: e foarte bine sa fie marit salariul minim pe economie la 1.200 ron de la 1 ianuarie!", a scris marti Ponta pe Facebook.  

El a adaugat ca marirea salariului minim nu are impact bugetar negativ.

"Deja la bugetari au crescut salariile peste 1.050 lei si, oricum, cand ai excedent bugetar de miliarde e imoral sa spui ca nu vrei sa cresti salariul minim cu 150 lei!", a afirmat Ponta.  

Potrivit fostului prim-ministru, majorarea salariului minim ajuta bugetul de asigurari sociale prin incasari suplimentare stabile si nu afecteaza mediul economic.  

"Deja nimeni nu mai angajeaza in mod real cu mai putin de 1.200 lei brut, cu exceptia sezonierilor - de unde rezulta ca data de 1 mai oricum e o prostie", a completat Ponta.  

Cresterea salariului minim combate munca "gri" - salariul minim pe contract si diferenta "la negru" - si concurenta neloiala fata de cei onesti si care platesc toate taxele, nu afecteaza competitivitatea fortei de munca in comparatie cu restul tarilor din UE, pentru ca ramane cel mai mic salariu minim la nivel european, stimuleaza munca "la alb" fiscalizata si consumul - oamenii cu salariul minim il cheltuie pentru nevoi imediate, nu il tin in banci si nici nu isi cumpara masini si yachturi scumpe, a mai explicat fostul premier.  

"Cand nu ai habar despre economie si viata reala spui ca 'faci un studiu'!!! Sau mai bine ii asculti pe cei ce stiu!", a conchis Ponta.

Hossu: Am primit proiectul de Hotarare de Guvern care prevede cresterea salariului minim la 1.250 de la 1 mai

Proiectul de Hotarare de Guvern care prevede cresterea salariului minim la 1.250 de la 1 mai a fost deja discutat la Comisia de Dialog Social, marti, la ora 11,00, urmand ca la ora 13,00 sa intre si la Consiliul Economic Social, a declarat pentru Agerpres presedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu.  

"Am primit proiectul de Hotarare de Guvern care prevede de la 1 mai cresterea salariului minim la 1.250 lei. De asemenea, prevede si obiectia noastra legata de salariatii din sectorul bugetar, si anume de a nu se introduce salariul de incadrare in judecata, ceea ce reprezenta o pacalire a lucratorilor din sectorul bugetar, ci a se introduce salariul de baza. Nu in ultimul rand, este angajamentul Guvernului, si speram sa il tina, ca pana in aprilie sa se creeze un mecanism legislativ care sa stabileasca salariul minim pe economie pe o formula care sa tina cont de criterii esentiale, economice si sociale, precum cosul minim, inflatie, Cartea Sociala Europeana, care spune ca salariul minim pe salariul mediu, raportul lor, trebuie sa fie de cel putin 50%", a mentionat Bogdan Hossu.  

In ceea ce priveste "obiectia legata de salariatii din sectorul bugetar", presedintele CNS Cartel Alfa a explicat ca, in sistemul economic, salariul de baza se compara cu salariul minim garantat in plata.  

"Pentru sectorul bugetar se compara sistemul de incadrare, care insemna salariul de baza la care se adaugau si sporurile structurale. Deci, daca persoana respectiva lucra in conditii grele si avea 25% spor, nu i se calcula salariul de baza calculat cu salariul minim garantat in plata, ci i se calcula salariul de baza cu sporul de 25%, daca acestea depasesc salariul minim garantat in plata, ceea ce practic este o mica pacaleala. 1.250 trebuie sa fie salariul de baza al persoanelor respective", a mai spus Hossu.