Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) avertizeaza ca sambata si duminica vremea va fi foarte calduroasa in toata tara, temperaturile vor depasi 35 de grade in sud si vest, iar dupa-amiaza indicele de confort termic va depasi pragul critic in zonele de campie si local in cele de deal si podis.

Potrivit site-ului ANM, in weekend, vremea va fi calduroasa in toata tara, temperatura aerului va atinge valori maxime de pana la 35-36 de grade in vestul si in sudul tarii.

In zonele de campie si local in cele de deal si podis indicele de confort termic (ITU) va depasi, sambata si duminica, in orele dupa-amiezelor, pragul critic de 80.

Indicele de confort termic coroboreaza temperatura aerului cu umiditatea relativa pentru a determina o temperatura aparenta, cea resimtita de corpul uman. Atunci cand ITU depaseste pragul normal, populatia trebuie sa se protejeze adecvat.

La ora 14.00, la statia Bucuresti Baneasa erau 33 de grade, cu o presiune atmosferica de 1006.9 mb, iar indicele de confort termic depasea pragul critic.

Meteorologii spun ca senzatia de disconfort va fi mare, nu din cauza temperaturilor, ci din vina umezelii acumulate in aer in urma ploilor din ultima perioada. 

Valul de aer cald este de origine africana, dar si-a mai pierdut din fierbinteala pe care a avut-o in tarile din vestul continentului. De altfel, exista si acum cod rosu de canicula in Austria, Ungaria si Polonia, unde sunt si 37 de grade Celsius.

Vom avea parte, de asemenea, si de doua nopti tropicale, cu temperaturi cuprinse intre 14 si 24 de grade, cele 24 de grade fiind asteptate in Banat, Crisana, Oltenia si Muntenia.

Ce e de facut?

Serviciul de Ambulanta Bucuresti - Ilfov a inregistrat, sambata, pana la ora 14.00, 179 de apeluri pentru urgente medicale, printre acestea fiind solicitari pentru cazuti in strada sau lesinuri cu pierderea temporara a constientei.

Potrivit managerului Serviciului de Ambulanta Bucuresti - Ilfov , Alis Grasu, ca sa evitati lesinul sau sincopele, ar trebui ca in aceste zile caniculare sa beti multe lichide, precum apa, suc de fructe, compot sau ceai, sa faceti dusuri cat mai des, sa consumati alimente bogate in fructe si legume si sa evitati expunerea prelungita la soare la orele pranzului chiar si daca stati in apa.

"Au fost multe urgente medicale, 179 de solicitari pana la ora 14.00, adica peste 60 la suta din totalul celor 298 de apeluri. In acest interval au fost inregistrate 13 cazuri de persoane cazute in strada si 14 sincope, adica persoane care au lesinat si si-au pierdut constienta pentru cateva secunde, dupa care si-au revenit singure, fara ajutorul medicului", a spus managerul Serviciului de Ambulanta Bucuresti - Ilfov (SABIF).

In ultimele 24 de ore, la Serviciul de Ambulanta Bucuresti - Ilfov, au fost inregistrate 1.081 de solicitari, dintre care 634 pentru urgente, 40 pentru cazuti in strada si 123 pentru lipotimii (lesin fara pierderea constientei) si sincope.