"În anul 2016, din totalul persoanelor ocupate, cele aflate sub pragul de sărăcie au reprezentat 18,9%, cu 7,3 puncte procentuale mai puţin decât în cazul persoanelor care nu au desfăşurat nicio activitate economico-socială. În cadrul persoanelor antrenate într-o activitate economico-socială de tip salarial sau pe cont propriu, se remarcă diferenţierile între sexe: aproximativ un bărbat din 5 şi respectiv o femeie din 7 au fost sub pragul de sărăcie. În schimb, la persoanele neocupate sau inactive în anul 2016, diferenţa dintre ponderea femeilor şi bărbaţilor a fost de 6,3 puncte procentuale", informează INS.

Referitor la persoanele neocupate, trebuie evidenţiată situaţia şomerilor a căror rată de sărăcie este foarte mare. Practic, circa un şomer din doi este sărac, bărbaţii şomeri având situaţia cea mai grea, comparativ cu femeile aflate în şomaj (de două ori mai mulţi bărbaţi decât femei).

"Riscul de sărăcie al persoanelor neocupate însă s-a accentuat pe întreaga perioadă analizată (2013-2016), în special la alte persoane inactive cu 4,8 puncte procentuale (la bărbaţi s-a înregistrat cea mai mare creştere, 9,5 puncte procentuale faţă de 3 puncte procentuale la femei) şi la pensionari cu 4,7 puncte procentuale (5,7 puncte procentuale la femei faţă de 3,3 puncte procentuale la bărbaţi). Scăderea ratei sărăciei în această perioadă s-a observat la şomeri, cu 4,3 puncte procentuale (cu 12,3 puncte procentuale la femei faţă de 2,3 puncte procentuale la bărbaţi)", menţionează sursa citată.