Pretul maxim pe care consumatorii il vor plati pentru a efectua o convorbire dintr-unul din statele membre UE va deveni 0,39 euro pe minut in loc de 0,43 euro, tariful anterior. In ceea ce priveste costul pentru convorbirile primite, acesta va scadea de la 0,19 la 0,15 euro.  Toate preturile nu includ TVA.

Oficialii de la Comisia Europeana au reusit sa castige in lupta impotriva taxarii excesive a utilizatorilor pentru utilizarea serviciilor de telefonie mobila in afara tarii de domiciliu.

Viviane Reding, comisionar pentru telecomunicatii, afirma ca in urma intrarii in vigoare a acestor noi reguli, cetatenii statelor membre vor putea naviga la preturi mai mici pe Internet, in timpul calatoriilor prin Europa.  

In plus, datorita noii reglementari prin care operatorii de telefonie mobila sunt obligati, ca masura de preventie, sa deconecteze de la serviciul de roaming clientii care strang mai mult de 50 euro pe factura, utilizatorii vor isi vor putea citi e-mailurile si efectua apeluri telefonice fara a avea surprize neplacute la finalul vacantei. Pentru a avea acces din nou la acest serviciu, ei nu trebuie decat sa realizeze o simpla solicitare companiei respective.

Astfel, tariful maxim pe care un operator de telefonie mobila il poate aplica altuia pentru descarcarea sau incarcarea de date va scadea de la 1 euro pe megabyte la 80 de eurocenti.

Mai mult, operatorii nu vor mai avea voie sa isi taxeze clientii pentru mesajele primite in timpul calatoriilor in afara pe mesageria vocala.