Destinul meu este terminat. Eu am luat hotararea acum un an sa nu mai scriu”, spunea in urma cu multi ani Cioran.

La cinci ani dupa ce facea aceasta declaratie, Emil Cioran se stingea in Franta. De atunci, toate manuscrisele sale i-au ramas fratelui, Aurel Cioran.

La doi ani dupa ce si acesta a murit le-a mostenit Eleonora Cioran, cumnata scriitorului. Aceasta le-a vandut unei tipografii, care la randul ei le-a licitat saptamana trecuta. Castigatorul este George Brailoiu care le-a tocmai donat Academiei.

Diploma "Meritul academic" primita de omul de afaceri de la Academia Romana este o distinctie pe care au obtinut-o de-a lungul timpului cel mult zece oameni. Gestul sau a fost cu atat mai apreciat de academicieni, cu cat alte doua institutii doreau manuscrisele: Biblioteca Centrala Universitara din Bucuresti si Ministerul Culturii.

Cine este romanul care a dat peste 400.000 de euro pe manuscrisele lui Cioran? VIDEO

Sorin Iliesiu, cel care a realizat ultimul interviu cu Emil Cioran, sustine ca licitatia nici macar nu ar fi trebuit sa aiba loc.

"Fratele lui Cioran mi-a spus mie si lui Liiceanu ca Titi - adica Emil Cioran, isi doreste ca manuscrisele sa ajunga la Biblioteca Astra din Sibiu. Nu stiu cum a putut ea sa faca asa ceva...", spune Sorin Iliesiu.

In replica, singura mostenitoare in viata a filozofului spune ca a donat acum ani buni Bibliotecii Astra din Sibiu carti personale si carti postale de-ale lui Cioran. Insa a si vandut o parte din ele.

Lasand la o parte tot scandalul creat, vestea buna este ca manuscrisele lui Cioran vor fi la dispozitia publicului larg. Acestea vor ajunge curand in Romania.