Mopedele, conduse numai cu permis

Potrivit legii, incepand de sambata, 19 ianuarie, persoanele care nu detin permise de conducere din nicio categorie, trebuie sa sustina un examen teoretic si unul practic, pentru obtinerea permiselor din categoria "AM", "A1" si "B1" pentru mopede, scutere, ATV-uri si alte autovehicule dotate motoare de capacitate mica a caror viteza nu depaseste 45 de kilometri pe ora iar capacitatea cilindrica sa nu mai mare de 50 de centimetri cubi, scrie Mediafax.

In acelasi timp, aceste autovehicule vor putea fi conduse, in continuare, de persoanele care detin deja permise de conducere.

Examenul pentru obtinerea permiselor de categorie "AM", "A1" si "B1" poate fi sustinut, conform legii, incepand cu implinirea varstei de 16 ani si implica sustinerea unei probe teoretice si a unei probe practice. Proba practica in acest caz consta intr-un test de indemanare sustinut in poligon.

Permisul de conducere va avea o valabilitate de 10 ani, iar la fiecare reinnoire, soferii vor fi obligati sa faca un control medical.

Se schimba modelul permiselor, dupa standarde europene

Totodata, se schimba modelul permiselor de conducere. Noile documentele vor fi modificate dupa modelul european, si anume: continutul permisului va fi acelasi, doar modul in care elementele vor fi aranjate fiind diferite.

In plus, fata de modelul actual, pe noile permise de conducere vor aparea informatii despre problemele medicale ale conducatorului auto: daca poarta ochelari sau lentile de contact, daca are aparat auditiv sau proteza pentru unul sau mai multe dintre membre, eventuale restrictii etc.

Vechile permise de conducere raman valabile pana la expirarea perioadei lor de valabilitate, astfel incat conducatorii nu trebuie sa isi schimbe permisele odata cu aparitia celor noi. Ei isi vor pastra vechiul permis, urmand ca in momentul in care acesta expira sa li se elibereze documentul in noul format.

Vizita medicala obligatorie pentru reinnoirea permiselor

Nu in ultimul rand, vizita medicala devine obligatorie pentru reinnoirea permiselor de conducere, motiv pentru care mii de romani s-au imbulzit la cozi uriase ale Serviciilor pentru Permise si Inmatricularea Autovehiculelor din tara, pentru a-si schimba carnetele de conducere, chiar daca multe dintre ele mai aveau destul pana la expirarea termenului.