Finantarea urmeaza elevul, dar doar in teorie. S-au convins de asta directorii scolilor private, dar si parintii care aleg pentru copiii lor aceste institutii. I-a dezamagit teribil vestea ca nici in acest an invatamantul scolar particular nu va primi bani de la buget. Decizia, luata de fostul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, amana aceasta prevedere pana la sfarsitul lui 2013.

Masura afecteaza 60.000 de elevi.

Banii care vin de la stat trebuie sa acopere mai multe cheltuileli, si anume: salarizarea profesorilor, cursurile de formare continua a acestora, evaluarea interna a copiilor, dar si cheltuieli cu materialele didactice si intretinerea unitatii de invatamant.

Daca raspunsul oficialilor din Educatie este unul sec ("Totul se amana pana pe 31 decembrie"), fostul ministru al Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, spune altceva: ''Banii au fost cuprinsi in bugetul pe 2012 si trebuia sa fie distribuiti din 15 septembrie, pe principul sa nu fie discriminare intre cei de la stat si cei de la privat. Probabil au vrut sa faca economie, dar pana la urma banii nu erau pentru scoala, ci pentru copii."

In prezent, trei milioane de copii invata la stat. Cei 60.000 de scolari de la privat reprezinta mai putin de 2% din numarul total al elevilor.