Scrumbia afumata de Dunare este preparata dupa o reteta veche de o suta de ani.

Ioana Stoian, reprez firmei producatoare: "Se preteaza pentru produsul scrumbie afumata de Dunare numai scrumbia din perioada de depunere a icrelor".

Dupa curatare, scrumbia este afumata la temperaturi scazute.

Lidia Suhov, inginer : "Se foloseste doar rumegus natural, deci practic fumul este natural, nu foloseste niciun fel de aditivi, coloranti, doar ingrediente naturale, sare, zahar si acest fum".

Dosarul va ajunge la Ministerul Agriculturii, apoi la Comisia Europeana. Demersul dureaza in unele cazuri chiar si cativa ani. Ca sa fie atestate, produsele trebuie sa primeasca avizul tuturor statelor membre. La final insa, toti producatorii din zona care vor respecta reteta traditionala vor putea sa beneficieze de avantajele statutului de produs protejat european.

Viorel Morarescu, dir. gen in Ministerul Agriculturii: "Produsul respectiv poate fi vandut mult mai usor si mai bine avand acel logo al UE, pentru ca automat creste increderea consumatorului."

Intre timp, pe masa expertilor de la Bruxelles a ajuns documentatia pentru novacul afumat din Tara Barsei, Salamul de Sibiu si Telemeaua de Ibanesti. Aceasta, traditionala din Mures, ar putea primi chiar luna viitoare titulatura de produs cu denumire de origine protejata.

Romania are deocamdata un singur produs protejat european: magiunul de topoloveni. Mult mai rapizi decat noi au fost italienii, francezii si spaniolii, care au reusit sa obtina deja peste 200 de atestari fiecare. Per total, in Uniunea Europeana, sunt recunoscute mai bine de 1400 de produse traditionale.

In viitor, Salamul de Nadlac, Virslii de Brad, Telemeaua din Marginimea Sibiului, branza de Bran, gemul de rubarba, carnatii de Plescoi, branza de Gulianca si cea de Covurlui ar putea sa ajunga si ele in prima linie a produselor traditionale recunoscute in Europa.