De cand nu mai este un secret ca la iarna vom da mai multi bani ca sa ne incalzim, unii presedintii de bloc se gandesc cu spaima la teancurile de facturi neplatite si joaca ultima carte pe izolarea termica.

Un calcul rapid arata ca fiecare proprietar ar avea de platit intre 1000 si 2000 de lei, adica 20 % din valoarea totala a lucrarii. 50 % acopera guvernul si restul de 30 % primaria locala.

Problema nu e chiar atat de simpla. Fatada blocului se schimba, dar pensia ramane aceeasi. Exista insa si varianta platii in rate cu dobanda 0.

E clar insa ca timpul lucrarilor integral acoperite de stat a trecut. Iar banii chiar ar fi investiti cu folos. Dupa reabilitare, iarna peretii au 8 grade, fata de 2- 3 la un bloc neizolat. Si vara ai 22 de grade, fata de 35.

Nimic din toate acestea nu se misca insa daca nu isi vor da acordul 50 % plus unul dintre proprietari.

Mai apare o speranta. Statul roman face demersuri catre Uniunea Europeana ca sa primim fonduri speciale tintite tot spre modernizarea blocurilor.

Cel mai devreme, banii europeni pentru reabilitare ar veni in 2014. Pana atunci, suntem pe cont propriu. Problema e ca, in ritmul actual, toate cladirile bucurestene ar deveni eficiente termic in 50 de ani.