La inceputul anului, companiile petroliere anuntat aproape saptamanal scumpiri ale carburantilor, pe fondul cresterii pretului titeiului la nivel international. Ulterior, cand barilul a inceput sa scada, scumpirile s-au oprit, dar nu au fost nici ieftiniri semnificative. Astfel, preturile carburantilor sunt acum in medie cu 11% mai mari decat la inceputul anului.

Petrolul s-a ieftinit cu 19,38% de la varfurile atinse in luna aprilie anul acesta, pastrand un avans de 7,2% fata de nivelul de la inceputul anului, noteaza Ziarul Financiar.

In perioada in care petrolul a coborat de la maximele ultimilor 3 ani (aprilie - septembrie), leul a pierdut 6,72% in fata dolarului american. Raportat la inceputul lui 2011, leul este cu 1,56% mai slab. Astfel, tinand cont de impactul cursului de schimb, numai o parte din contractia pretului petrolului la bursele internationale se poate transmite catre consumatorul final - deprecierea leului fata de dolar erodand scaderea potentiala a preturilor carburantilor, explica analistii XTB.

"Benzina si motorina ar putea inregistra ieftiniri suplimentare estimate la aproximativ 5-6%, in conditiile unui curs de schimb dolar-leu relativ stabil. In situatia in care evenimentele din Grecia ar duce la intrarea in incapacitate de plata a acesteia, cursul de schimb ar inregistra presiuni de depreciere, in special in fata dolarului american, insa, pe de alta parte, scaderea pretului petrolului ar putea echilibra impactul negativ asupra pretului final al combustibililor", a precizat Victor Safta, directorul sucursale din Romania a XTB.

In bani, ieftinirea ar fi de circa 0,2-0,3 lei pe litru.

Citeste mai multe pe www.zf.ro