Seful ANPC a fost primul oficial pedepsit pentru dezastrul din Colectiv. Victor Ponta l-a demis, fara a-l anunta, astfel ca Marius Dunca a aflat de la TV ca si-a pierdut postul. "Am fost numit politic, am fost demis politic, nu am ce comenta", a spus seful ANPC.

Acesta a mai recunoscut ca ANPC primise o sesizare privind nereguli din clubul Colectiv. Mai exact, o persoana sesizase ca la bar a platit cu 40 de lei un coniac ce in meniu era trecut cu 23 de lei. Patronii clubului urmau sa vina vineri sa dea explicatii pentru aceasta eroare. 

Pe Facebook insa, oamenii au sarit in apararea lui Dunca si au criticat aspru decizia luata de Victor Ponta.

"ANPC nu are treaba cu asta ci cu produsele de consum tampitilor!!!!! Ati gasit si pe cine sa demiteti, fix pe aia care nu aveau nici o treaba!!!", scrie Iris Sanziana.

Roxana Negru: "Este singurul care a facut ceva bun, macar cu BANCILE si pe el l-au dat jos, RUSINE!!!!!!!! asta chiar nu are limite, ne pune nervii la incercare"

"Chiar pe asta l-a demis? El era unul dintre putinii care isi faceau treaba,dar coruptul de Ponta a asteptat un moment ca asta pentru a-l demite" - Ciprian Covaliu.

"Nu se poate asa ceva.pana unde se poate ajunge cu asemenea conducere? Ce rol are ANPC-ul care se ocupa de protectia consumatorului? De ce nu ia masuriile cuvenite? De ce nu-si demite toti oamenii pe care si i-a pus in functii si pe el insusi?", scrie Fekete Attila

Ragin Mund: "Rolul ANPC este de a se.asigura asupra calitatii bunurilor si serviciilor oferite spre vanzare in cadrul pietelor, au rol in asigurarea unui sistem de preturi in concordanta cu cerintele pietei si cu calitatea produselor. Tot ei au rol in apararea consumatorilor impotriva practicilor comerciale agresive si a publicitatii mincinoase. In nici un caz sa verifice daca exista autorizatii ISU. Ei actioneaza in urma unor sesizari ale consumatorllor!"

De unde vine imaginea buna a ANPC-ului in ochii consumatorilor? In primul rand pentru numarul tot mai mare de reclamatii rezolvate. ANPC si-a eficientizat activitatea in ultimii ani, iar romanii au simtit ca sunt in sfarsit aparati in fata abuzurilor. In al doilea rand, datorita implicarii ANPC in lupta contra clauzelor abuzive din contractele cu bancile.

Guvernul a publicat o ordonanta care le permite pompierilor sa inchida cluburile fara autorizatie de securitate la incendiu

Guvernul are in sfarsit vesti proaste pentru toate cluburile din Romania, din Bucuresti, inclusiv din centrul istoric. Acestea vor fi vizitate si verificate de pompieri, iar daca nu respecta normele de siguranta in caz de incendiu vor fi amendate si inchise.

De miercurii, autoritatile vor putea sa intre intr-un local de distractii, club sau restaurant, care are o suprafata de peste 200 de metri patrati si sa-i opreasca activitatea.  

Victor Ponta: "Dam putere la ISU sa ia pe loc masura inchiderii acestora."  

Iar problemele din cluburi sunt multe, de la numarul prea mare de clienti prezenti in incinta, pana la desfiintarea cailor de evacuare, neasigurarea numarului minim de cai pentru evacuare, reducerea inaltimii si latimii cailor de evacuare, desfiintarea instalatiilor de stingere, dar si a celor de iluminat pentru evacuare. 

Cei 110 inspectori de la ISU Bucuresti vor descinde pe timp de noapte in cluburi si discoteci.  

Raed Arafat, secretar de stat: "Vor veni vor opri distractia pentru doua minute, vor numara oamenii."  Daca la numaratoare reiese ca in acel spatiu sunt mai multi oameni decat prevede legea ca are voie clubul sa primeasca, atunci locul poate fi inchis".

Secretarul de stat a dat si o solutie care se aplica in straintate de ani de zile:  "Trebuie sa-si angajeze oamenii care sa opreasca oamenii afara, la coada, cum vedeti afara..." 

Daca regulile ISU nu sunt respectate, un sigiliu se aplica pe usa si clubul isi va inchide portile pana intra in legalitate.  

Cluburile pot fi amendate cu pana la 100.000 de lei.

O astfel de lege ar fi fost extrem de utila daca era aplicata in cazul clubului Colectiv. Desi legea exista inca din iunie, normele de aplicare au fost adoptate de guvern printr-o Ordonanta de Urgenta abia ieri. 

Raed Arafat: "O hotarare nu ai cum sa o rezolvi imediat."  Intre timp, la Cluj un club a decis sa-si inchida portile si sa ceara pompierilor sa vina in inspectie ca sa verifice daca respecta aceste norme. Capacitatea clubului este de 300 de oameni, iar evenimentele de aici au fost mutate pe Cluj Arena.