Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica, in semestrul I din 2010 PIB s-a redus cu 1,5%, comparativ cu semestrul I din 2009.

Produsul Intern Brut inseamna valoarea tuturor marfurilor si serviciilor destinate consumului, produse in economia unei tari, in decurs de un an. Mai simplu spus, PIB = consum + investitii + exporturi - importuri.

In 2009, de exemplu, PIB-ul Romaniei a fost de 491,27 miliarde lei, in cadere cu 7,1% fata de cel inregistrat in 2008. Pentru anul acesta, PIB-ul estimat este de 538 de miliarde de lei.

Datele prezentate acum de INS au fost anticipate de analisti, dar si de expertii FMI. In urma cu o saptamana, seful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by declara ca, desi economia va inregistra o usoara crestrere in al doilea trimestru, ea va reveni pe scadere in urmatoarele doua trimestre, astfel ca va inchide anul cu o contractie de 1,9%.

Economia a intrat in recesiune in trimestrul al treilea din 2008, odata cu scaderea Produsului Intern Brut, fata de precedentele trei luni, cu 0,1%.

De atunci, PIB-ul a scazut in continuu, exceptand cresterea usoara, de 0,1%, din trimestrul al treilea din 2009.

Moneda nationala s-a apreciat usor dupa datele privind cresterea PIB. "A fost un ordin de vanzare pentru un milion de euro, imediat dupa anuntul privind cresterea PIB in trimestrul al doilea, iar paritatea a coborat la 4,2260 lei/euro. Piata nu a stiut cum sa reactioneze, deoarece au existat diferente mari intre asteptarile analistilor privind datele pentru trimestrul doi si cele pentru primele sase luni", a declarat dealerul unei banci, citat de Mediafax.

Autoritatile de la Bucuresti si FMI mizeaza pe o revenire a economiei in 2011, cand PIB-ul ar putea creste cu 1,5 - 2%.

Si alte tari au anuntat vineri cresteri ale PIB-ului pe trimestrul al doilea. In timp ce economia Germaniei a crescut cu 2,2%, cel mai mare avans din ultimii 23 de ani, in Franta cresterea economica a fost de 0,6%, iar in Spania, de 0,2%.