Proiectul de lege pentru modificarea OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, precum si pentru stabilirea unor masuri in vederea recuperarii debitelor inregistrate cu titlul de indemnizatie pentru cresterea copilului a fost adoptat in plenului Senatului cu 123 de voturi "pentru" si 2 abtineri.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anuntat in plen ca Guvernul a luat in calcul si restituirea debitelor platite de parinti, aratand ca acestia nu au nicio vina pentru ca li s-a calculat gresit indemnizatia si au dat dovada ca au atitudine civica, restituind aceste sume.

Sustinem restituirea debitelor, pentru cei care au platit, incepand cu 1 ianuarie 2011”, a spus Plumb.

Liderul grupului PSD, Ilie Sarbu a anuntat in plen ca, potrivit articolului 100 din Regulamentul Senatului, solicita aprobarea pentru a se face un amendament si in plen.

Potrivit amendamentului, sumele provenite din debitele recuperate, incepand cu data de 1 ianuarie 2011 si pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi se restituie esalonat, pe o perioada de cinci ani calendaristici, incepand cu 1 ianuarie 2015, prin plati anuale egale.

Procedura de efectuare a platii se stabileste prin ordin comun al Ministrului Muncii si al Ministrului Finantelor Publice.

Potrivit proiectului de lege, doar mamele care au primit indemnizatii pentru cresterea copilului calculate gresit vor fi amnistiate, nu si cele care au folosit documente eliberate cu nerespectarea legii sau care au declarat lucruri neconforme realitatii.