Potrivit propunerii legislative, aceste institutii ar fi urmat sa achite anual o taxa de solidaritate in cuantum de 2,5% din valoarea profitului obtinut pentru anul precedent, taxa care s-ar fi facut venit la bugetul asigurarilor sociale.

Reprezentantul Guvernului care a participat la sedinta Senatului a declarat ca Executivul nu sustine in acest moment adoptarea acestei initiative si ca aceasta ar putea fi acceptata odata cu intrarea in vigoare a unei legislatii similare de catre Uniunea Europeana.

La randul sau, senatorul UDMR Tiberiu Gunthner s-a pronuntat pentru respingerea propunerii legislative, care a fost inspirata de o masura luata, in Ungaria, de Guvernul Orban.

Senatul a dezbatut aceasta initiativa legislativa in calitate de prima Camera sesizata.

Proiectul a fost initiat de senatorii PDL Mircea Banias, Radu F. Alexandru, Mihail Hardau, Dorel Jurcan, Vasile Nistor, Mihai Nita, Mihaela Popa, Cristian Radulescu si Ioan Sbirciu.

Ce se intampla in alte tari

In Cehia si in Slovacia au existat initiative similare care au fost respinse in cele din urma. In Ungaria insa, in 2010, statul a strans peste 650 de milioane de euro din taxarea suplimentara a bancilor.

Potrivit proiectului romanesc bancile ar fi putut fi obligate sa plateasca o taxa de solidaritate in valoare de 2,5 la suta din profitul anual. Anul trecut, acesta a fost de aproximativ 400 de milioane de euro. Facand un calcul simplu, in visteria statului ar fi intrat 10 milioane de euro in plus.

CE "cheama" Spania si Franta in instanta din cauza taxelor din sectorul telecom

Comisia Europeana vrea sa faca ordine in sectorul telecom. Asa ca a trimis Spania si Franta in instanta pentru ca acestea nu vor sa renunte la taxele impuse operatorilor din domeniu. In plus, suprataxarea companiilor telecom impusa de Ungaria pentru a face rost de bani la buget a dus la deschiderea unei proceduri de infrigement, potrivit unui comunicat al oficialilor de la Bruxelles.

Si asta pentru ca oficialii de la Bruxelles au decis sa deschida o procedura de infrigement impotriva Ungariei pentru taxarea profiturilor companiilor telecom.

Ungaria taxeaza suplimentar companiile din sectorul telecomunicatiilor, energie si comert.