Fara sa intram in panica daca se intampla un astfel de accident riscam sa inhalam vapori de mercur. In primul rand deschideti larg fereastra dupa care parasiti incaperea.

Si asta pentru ca medicii atrag atentia ca vaporii ar putea sa ne afecteze tubul digestiv ficatul si rinichii.

Informatia ii bulverseaza cu siguranta pe adeptii becurilor clasice care abia s-au obisnuit cu lumina celor economice. In Romania cele incandescente s-au scos de pe piata din septembrie 2010 si abia se mai gasesc in cateva magazine.

Intoxicatia cu metale grele poate duce, in timp, la afectiuni grave. Ele se pot depune in tesutul gras sau, mai grav, in oase. Sunt afectate cam toate organelle, incepand cu tubul digestiv, ficatul, rinichii, iar de multe ori intra intracelular si afecteaza sistemele enzimatice, afecteaza celula.

La becurile economice nu putem renunta. Cu atat mai mult cu cat durata lor de viata este de 6.000 pana la 10.000 de ore, fata de 1.000, in cazul unui bec clasic. Putem insa sa ne luam niste masuri de precautie.

In cazul in care un astfel de bec economic se sparge, Comisia Franceza de Securitate a Consumatorilor recomanda aerisirea indelungata a incaperii. De asemenea, folosirea manusilor si a unei hartii absorbante, in nici un caz nu veti utiliza aspiratorul pentru ca acesta imprastie particulele de mercur in toata incaperea.

De asemenea este important ca aceste lampi sa nu ajunga la cosul de gunoi, ci sa fie predate in locurile unde pot fi reciclate corespunzator.