Mitingul - organizat de Cartel Alfa şi de Sindicatul Naţional al Poliţiştilor - a început la ora 11.00, iar la acţiunea de protest sunt aşteptate până la 10.000 de persoane.

La protest participă poliţişti, angajaţi din sănătate sau transporturi, veniţi cu autocare sau microbuze din mai multe judeţe ale ţării.

Circulaţia rutieră va fi restricţionată până la ora 16.30, pe Şoseaua Kiseleff, între strada Arh. Ion Mincu şi Piaţa Victoriei, precum şi de la Arcul de Triumf. De asemenea, în Piaţa Victoriei traficul este asigurat în dublu sens în faţa Guvernului, între bulevardul Aviatorilor şi Calea Victoriei, respectiv bulevardul Lascăr Catargiu.

Totodată, nu este permis accesul în Piaţa Victoriei din strada Buzeşti, din bulevardul Nicolae Titulescu şi din bulevardul Ion Mihalache, iar pe strada Paris şi pe breteaua Iancu de Hunedoara traficul este direcţionat doar către bulevardul Aviatorilor.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de măsurile anunţate de Executiv, în special de transferul contribuţiilor de la angajator către angajat, ei spunând că va detemina ca majorarea salarială anunţată pentru debutul anului 2018 să nu se regăsească, de fapt, în veniturile nete.

"Propunerea Guvernului de transfer al taxelor sociale de la angajator la angajat reprezintă un experiment singular şi iresponsabil care riscă să ducă la dezintegrarea sistemului naţional de securitate socială. Acest plan guvernamental a stârnit deja reacţii internaţionale, deoarece este de natură să submineze progresele realizate după decenii de campanie pentru justiţie socială şi solidaritate şi pentru drepturile şi libertăţile cetăţenilor europeni. Plata contribuţiilor sociale exclusiv de către angajat nu este aplicată în nicio ţară UE. Dimpotrivă, în cele mai multe ţări, cota suportată de angajator este mai mare decât cea plătită de lucrători (media UE este de 23,57% contribuţii angajatori, 13,35% contribuţii angajat), deoarece companiile au şi o răspundere socială", a declarat, marţi, liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, potrivit News.ro.

Potrivit acestuia, lipsa unui mecanism juridic care să oblige angajatorii să includă în salariul brut al angajatului taxele sociale care erau anterior în sarcina angajatorului pentru salarii care depăşesc salariul minim va duce la reducerea venitului net sau ar împiedica salariatul să beneficieze de facilităţi fiscale care îi sunt destinate, cum ar fi reducerea impozitului pe salariu de la 16% la 10% sau reducerea cotei de contribuţii sociale cu 4,25%. Spre exemplu, la un salariu brut de 2600 lei, salariatul va pierde până la 302 lei, adică o reducere nominală cu aproximativ 17% a salariului net. În sistemul bugetar, creşterea de 25% de la 1 ianuarie 2018 reprezintă în condiţiile acestui transfer doar 4,26%.

De asemenea, sindicaliştii cer deblocarea negocierii şi încheierii contractelor colective de muncă la toate nivelurile, plecând de la propunerea comună de modificare a Legii 62/2011 a celor 5 confederaţii sindicale înaintată Guvernului şi modificarea Legii dialoglui social.