Astfel, BNS propune trei variante ale salariului minim, conditionate in parte de majorarea deducerilor personale.

Prima varianta a salariului minim este de 1.350 de lei, cu o crestere a deducerii de 150 de lei, fata de 300 de lei in prezent, si doua variante de 1.400 de lei, din care una cu o majorare a deducerii de 200 de lei.

CNS Cartel Alfa propune un salariu minim de 1.450 de lei pentru 2017 si o crestere de 200 de lei anual pentru urmatorii ani, potrivit presedintelui acestei organizatii, Bogdan Hossu.

De cealalta parte, Guvernul a anuntat ca premierul Dacian Ciolos si ministrul Muncii, Dragos Pislaru, au discutat cu partenerii sociali despre nivelul salariului minim in anul 2017, solicitand aceastora ca, in urmatoarele doua saptamani, sa inainteze propunerile lor privind stabilirea salariului minim brut garantat in plata.

Potrivit Guvernului, incepand de anul viitor, nivelul salariului minim ar urma sa fie stabilit printr-un mecanism de calcul la care lucreaza in prezent un grup de experti independenti.

"Am venit la aceasta intalnire fara idei preconcepute. Suntem deschisi propunerilor partenerilor sociali si suntem astazi aici pentru a asculta opiniile dumneavoastra, dar si pentru a continua sa lucram impreuna la un mecanism transparent care sa asigure predictibilitate in evolutia salariului minim", a declarat premierul Ciolos, intr-un comunicat remis presei.

La randul sau, ministrul Muncii, Dragos Pislaru, a precizat ca pentru stabilirea salariului minim sunt necesari mai multi pasi, primul fiind centralizarea propunerilor facute de confederatiile sindicale si de cele patronale, iar ulterior convocarea unui nou Consiliu National Tripartit pentru a se ajunge la un consens.

Potrivit ministrului, pentru a putea asigura predictibilitatea salariului minim pe economie, ministerul a transmis partenerilor sociali un studiu referitor la evolutia nivelului salariului minim brut garantat in plata in Romania si evaluarea impactului economic si social al aplicarii acestuia.

"Studiul realizat de Institutul National de Cercetare Stiintifica in domeniul Muncii si Protectiei Sociale include analize si evaluari privind efectele economice si sociale potentiale ale cresterii salariului minim brut garantat in plata. Studiul are caracter de documentare, neavand efecte in stabilirea salariului minim in 2017. Rezultatele studiului sunt utilizate, intr-o a doua faza de cercetare, pentru elaborarea unui mecanism transparent de stabilire a salariului minim brut garantat in plata, conform Recomandarii specifice de tara a Consiliului European din data de 8 iulie 2014 privind Programul national de reforma al Romaniei. Mecanismul de stabilire a salariului minim brut garantat in plata este elaborat de un grup de experti independenti, propusi de partenerii sociali, si va fi gata pana la sfarsitul anului", se mai arata in comunicatul citat.

Guvernul reaminteste ca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata a fost majorat de la 500 lei in anul 2008, la 1.250 incepand cu 1 mai 2016, iar ponderea acestuia in castigul salarial mediu brut din Romania a crescut de la 29,8%, cat era in anul 2008, la 46,62% in anul 2016.