Dezvoltat de Institutul National de Fizica a Pamintului, acesta atentioneaza in prezent principalele institutii ale statului.

Din momentul in care s-a declansat cutremurul, senzorii transmit informatia intr-o clipa la Institutul de Fizica a Pamantului. Provocarea este sa iei aceasta informatie si sa o transmiti in acelasi timp la peste 19 milioane de oameni.

O solutie: Anunturi de urgenta la radio si TV pe toate canalele nationale deodata. Suna bine, dar nu toata lumea se uita la televizor ori asculta radioul in permanenta.

Mai exista varianta unor alerte prin SMS, trimise direct pe telefoanele oamenilor, din zonele care vor fi lovite de seism. Problema ? Retelele romanesti de telefonie pot trimite acum doar 8.000 de mesaje scurte pe secunda. O stim de la Craciun si Revelion. Daca blocam de urgenta apelurile de voce si internet si dam prioritate doar sms-urilor de urgenta ajungem la cel mult 30.000 de oameni pe secunda in Moldova, Dobrogea si Muntenia de exemplu. Dar si acesta e un numar optimist.

O aplicatie de telefon Android sau iPhone care sa trimita alertele instant - notificari push cum sunt numite - e si mai putin sigura. Doar 10.000 de oameni ar putea fi alertati simultan, numai daca au telefoanele cu ecranul aprins si sunt conectati la internet in acel moment.

Si mai bune ar fi... tot sirenele de pe cladirile inalte. Conectate special la centrul de alerta pot fi o solutie de masa. Sigur, nicio solutie nu e perfecta. Folosite deodata insa pot face diferenta. Autoritatile le studiaza acum pe toate.

Sistemul, propus de Mihnea Costoiu impreuna cu specialistii de la Institutul National de Fizica a Pamantului, presupune ca alertele sa fie date doar pentru seismele vrincene a caror magnitudine e mai mare de 6.

Cu cat suntem mai departe de epicentrul cutremurului, cu atat creste si timpul de avertizare. De exemplu daca locuim in Vrancea vom primi semnal pe telefon cu 15 secunde inainte de a simti cutremurul, in Bucuresti cu 30 de secunde, iar daca ne aflam in vestul tarii, la Arad sau Timisoara putem fi avertizati chiar si cu 70 de secunde inainte.

Astfel gandit, sistemul completeaza actualele retele de monitorizare si informare in caz de seism. Iata cum functioneaza reteaua Institutului National de Fizica a Pamintului.

Senzorii care detecteaza unda seismica sunt montati la suprafata pamantului, in cuburi de ciment, sau la doi metri sub pamant. Cei mai multi se gasesc in zona cuprinsa intre Vrancioaia si Nehoiu.

In momentul in care se produce cutremurul, statiile din zona Vrancei trasmit informatia mai departe. Indiferent ca vorbim despre dispozitivele statului sau unele private, modalitatea de detectare a undelor e aceeasi.

In prima faza, senzorii depisteaza unda "p" longitudinala, cu o viteza de 7,8 km/s, care ajunge prima la suprafata si care transporta 20 la suta din energia cutremurului.

Este prima depistata de senzori si cea care furnizeaza alarma seismica. A doua este unda "s" transversala, inregistrata la 10-15 secunde de prima. Este mai lenta, se misca cu 4,6 km/secunda, dar mai puternica, pentru ca transporta 80 la suta din energia cutremurului si e cea care poate produce victime.

De la senzorii Institutului National de Fizica a Pamantului, atentionarile pleaca spre 8 centre ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, la Guvern, la Ministerul de interne, la armata, dar si catre centrala atomica de la kozlobui si alte 9 departamente de pompieri din Bulgaria.

''Nu au vrut cei de la gaze, la Cernavoda inca nu se poate", spune Constantin Ionescu, director INFP.

Pana acum, pentru populatie au existat doar oferte private. Una dintre ele da posibilitatea oricui sa primeasca o alerta in baza unui abonament lunar de 20 de lei. Atentionarea ajunge la abonati cu 30 de secunde inainte de a simti cutremurul printr-un pager, prin sms, printr-o aplicatie pe telefonul mobil, sau prin internet, printr-o alerta pe calculator.

O astfel de avertizare extinsa la intreaga populatie trebuie insa corelata cu educarea oamenilor. Fiecare dintre noi trebuie sa inteleaga in primul rand ca acele 30 de scunde nu sint pentru a o lua la fuga pe scari, ci pentru a te pune la adapost.

Noua aplicatie la care vom avea acces cu totii ar putea fi gata in cateva luni.