Oficialul spune ca sistemul de plata a darilor online - www.ghiseul.ro - va putea fi folosit la inceput in numai cinci primarii din tara, insa nu si in Capitala.

Anterior, ministrul Comunicatiilor declara pentru incont.ro ca din cele 3.600 de primarii existente la nivel national, doar "12 merg pe sistemul de plata online". Este vorba despre primarii precum cea din Cluj, Arad, Baia-Mare, Campia Turzii sau Arad.

Sistemul trebuia sa fie operational de la inceputul anului in curs, insa nici pana la aceasta data nu a fost pus in functiune. De altfel, chiar presedintele Traian Basescu i-a atras atentia ministrului Valerian Vreme ca "are termen pana in martie sa rezolve problema platilor online, altfel ii va lua cardul de credit".

Exista un calendar pe care primariile trebuie sa il respecte privind inrolarea in sistemul central. In caz contrar, ele vor fi amendate.

Conform acordului incheiat de minister cu Asociatia de Plati Electronice, in primele sapte luni dupa adoptarea hotararii (la finele anului trecut) vor fi incluse in sistem municipiile resedinta de judet si toate orasele si municipiile cu populatie de peste 100.000 locuitori.

O mare problema intens dezbatuta a fost cea legata de comisioanele pe care le vor plati oamenii atunci cand achita darile la stat. Daca la inceputurile proiectului o parte din oficiali spuneau ca romanii nu vor plati niciun comision, recent, chiar ministrul Comunicatiilor recunostea faptul ca va exista totusi unul, dar care nu va depasi 2%.