Pare aproape incredibil ceea ce se poate intampla in spitalele din Romania. Un copil a fost ars intr-un incubator unde a fost uitat de o asistenta, iar cazul a socat la acel moment. Procurorii au constatat ca incubatorul depasise cu mult durata normala de functionare si ca nu fusese inclus in programul de verificari periodice. Parintii cer despagubiri de 1 milion de euro.

Mai mult decat atat, peste 8.000 de medici, dentisti si farmacisti au primit, din 2007 pana in acest an, certificate pentru a putea lucra in strainatate, iar 2.000 au depus cereri dar nu si-au luat documentele, potrivit unei statistici a Ministerului Sanatatii.

Explozia de la Maternitatea Giulesti, produsa luni seara, a fost fitilul care a aruncat in aer un sistem muribund financiar, dar care a dat exemplu de solidaritate, dincolo de problemele existente, comenteaza Mediafax.

Informatiile legate de cauza producerii acestui incident sunt inca in faza de ipoteze. Cea mai probabila ar fi aceea ca ar fi fost un scurtciruit, de la o improvizatie de alimentare a aerului conditionat, respectiv de la neizolarea a doua fire, dupa cum sustin surse judiciare.

"Ne-am confruntat cu un accident teribil, una dintre cele mai negre tragedii din istoria sistemului sanitar romanesc", a spus ministrul Cseke Attila, intr-o conferinta de presa. Acesta a prezentat si situatia in urma exploziei: de la maternitatea Giulesti au fost transferati 114 pacienti, dintre care 53 de nou-nascuti si 61 de femei.

Au fost inregistrate patru decese ale bebelusilor, trei la Giulesti si unul la Spitalul Grigore Alexandrescu.

Flacarile care i-au ranit atat de rau au izbucnit in salonul de reanimare al maternitatii si s-au extins pe o suprafata de 30 de metri patrati pana cand au sosit pompierii. O intrebare este inca de luni seara pe buzele tuturor, imediat ce s-a aflat de incendiul de la Maternitatea Giulesti:  Cum de niciun cadru medical nu a reusit sa evacueze din bebelusi, iar acestia au ramas in paturile lor din camera in flacari?

Autoritatile continua ancheta.

Presa straina critica serviciile medicale precare din Romania, dupa explozia de la Maternitatea Giulesti.