Mai avem insa pana cand ii vom ajunge din urma pe spanioli, italieni sau francezi, care stiu sa traiasca mai mult si mai bine decat noi.

Daca in 2001 speranta de viata in Romania era de 70 de ani, datele noi arata ca aceasta a crescut pana la 73 de ani. Cel mai bine o duc femeile, care traiesc cu aproximativ 7 ani mai mult decat barbatii.

Tendinta este crescatoare. Pana in 2060 speranta de viata va creste la aproape 82 de ani in cazul barbatilor si 87 de ani in cazul femeilor. Cum se explica? Educatia medicala si cea alimentara, inregistrate in zonele urbane, au un rol important.

Oamenii au avut acces la programe gratuite de evaluare a starii de sanatate si au putut fi informati din timp asupra riscurilor la care se supun.

Veniturile peste medie, "vinovate" de cresterea nivelului de trai

Desi sunt cei mai stresati si mai expusi poluarii, bucurestenii au si cea mai mare speranta de viata din Romania. Asta pentru ca au veniturile peste media nationala. Drept urmare, isi permit servicii medicale de calitate. 

"Exista studii care arata ca exista o corelare directa intre cheltuiala pe medicamente a unei tari si speranta medie de viata a acelei tari", spune Robert Popescu, presedintele Asociatiei Romane a Distribuitorilor de Medicamente.

Nu putem ignora nici mancarea. Locuitorii din vestul si nord vestul tarii traiesc mai putin din cauza regimului alimentar nesanatos. Si la acest capitol tot orasenii par sa stea bine.

"Preocuparile sunt din ce in ce mai mari, au aparut nutritionisti acreditati si se simte pe kilogramele pacientilor, pe starea de bine si pe aspectul estetic. Se contureaza si o clasa de mijloc mai preocupata, atat la adulti cat si in familie pentru o alimentatie mai sanatoasa"
, relateaza dr. Adrian Copcea, medic nutritionist.

Trendul crescator al sperantei de viata se inregistreaza insa in intreaga Europa. Si iata cum bucuria noastra ia sfarsit pentru ca noi suntem in coada listei, la nivelul continentului. Fruntasi sunt spaniolii, care traiesc si cu 9 ani mai mult decat noi (80 de ani), urmati apoi de italieni si francezi , unde speranta de viata depaseste 81 de ani.