“Camera Federativa a Medicilor din Romania recomanda colegilor care nu vor fi platiti in garzi ca si pana acum, sa refuze sa faca timp suplimentar de lucru de tip munca patriotica. Cu alte cuvinte, tot ceea ce reprezinta timp suplimentar de munca nu va mai fi efectuat in lipsa platilor duble noaptea si din nou duble in zilele de sambata, duminica si sarbatori legale”, a recomandat presedintele Camerei, Dan Peretianu, intr-o adresa trimisa in teritoriu.

Un alt sindicat din sanatate, Federatia Solidaritatea Sanitara, sustine ca salariile medicilor vor fi diminuate cu 40-50% in urma aplicarii legii unitare de salarizare, din cauza eliminarii platii duble a garzilor si a zilelor de sambata si duminica lucrate, precum si din cauza neacordarii bonurilor de masa si a unor sporuri.

Legea unitara de salarizare elimina plata dubla pentru orele suplimentare si pentru zilele libere lucrate. Sindicatele din sanatate, domeniu in care se efectueaza cele mai multe ore suplimentare, incearca sa convinga Guvernul sa renunte la aceasta prevedere, prin normele de aplicare ale legii.