Peste 120 de cardiaci sunt acum pe lista de asteptare. Cu toate ca este greu sa spui cine este urgenta sau nu, cand este vorba despre bolnavii de inima chirurgii n-au ce face. Nu mai au valve, stenturi, nici macar suficient oxigen sau fir pentru sutura.

Conducerea a reusit anul trecut sa mai ia pe datorie materiale sanitare, dar acum furnizorii cer banii. In conditiile in care directorul spune ca bugetul primit abia ajunge pentru salarii. Asa ca pacientii care nu sunt in pericol de moarte trebuie sa mai astepte.

Deznadejde si teama de moarte. Asta se citeste pe chipul pacientilor care au aflat ca nu vor fi supusi operatiei care ii poate scapa de chinurile unei boli de inima.

Pentru bolnavii pusi pe lista de asteptare, alternativa este Institutul de Cardiologie de la Targu Mures. Pana acolo sunt peste 300 de kilometri si putini gasesc banii cu care sa se trateze in alta parte.

La Craiova, unde criza a impins bisturiul pana la os, spitalul judetean a trimis peste 250 de citatii pacientilor de la care are de recuperat bani pentru spitalizare. Nici cei care au murit nu sunt scutiti.

Maria Mora, de exemplu, trebuie sa achite 600 de lei pentru trei zile de spitalizare. S-a stins acum trei ani, iar familia a primit somatie. Familia femeii moarte, de la care spitalul vrea acum banii, este decisa sa dea in judecata institutia.