"Pana in acest moment, statele membre ale Uniunii Europene au reactionat rapid la solicitatea de ajutor formulata de autoritatile romane. Pe langa ofertele Belgiei si Austriei, acceptate deja de catre Romania, si cele din partea Estoniei si Frantei, care sunt in acest moment luate in considerare, Ungaria, Polonia si Bulgaria au oferit materiale si resurse umane pentru a ajuta Romania sa faca fata inundatiilor", a declarat comisarul Kristalina Georgieva, citata de Mediafax.

Potrivit Comisiei Europene, Ungaria a oferit 10 pompe de apa, 2 generatoare electrice, 8 corpuri de iluminat, 2 covoare geotextile si 5000 de lampi cu parafina.

Polonia a oferit 2 containere cu echipament de protectie si o echipa de 23 de salvatori, precum si un modul de pompare de mare capacitate format din 4 pompe si 4 pompe de noroi, cel putin 10 vehicule si 29 de oameni pentru utilizarea modulului.

Bulgaria va fi in masura sa ofere asistenta constand in 20 de oameni si 40 de pompe cu motor, 4 ambarcatiuni cu echipament de scufundare, alpin si de salvare precum si 10.000 de saci de nisip.

Comisia reaminteste totodata ca, imediat dupa activarea mecanismului de protectie civila al Uniunii Europene in data de 2 iulie, Franta a oferit 5 pompe, 8 generatoare electrice si o unitate de purificare a apei, insotite de o echipa de 30 de oameni.

Estonia a indicat ca modulul "Balt Flood Combat High Capacity Pumping", finantat de catre Comisia Europeana si format dintr-o echipa mixta cu participanti din Estonia, Lituania si Letonia, este pregatit pentru a fi transportat in Romania in caz de necesitate.

Austria a oferit 10 pompe de apa murdara si 3 generatoare electrice in timp ce Belgia a oferit 11 pompe, 5 generatoare electrice, un modul de purificare a apei si unitatea sa de conditionare.