"Peste 1.000 de americani au un loc de munca astazi deoarece am stopat o intensificare a importurilor de pneuri chinezesti. Dar trebuie sa actionam si mai mult. Nu este corect ca o tara sa permita piratarea filmelor, discurilor si programeor noastre informatice", a denuntat Obama in discursul sau anual asupra starii Uniunii.

"Nu este drept ca industriasii straini sa aiba un avantaj asupra noastra, pentru ca ei beneficiaza de subventii importante", a adaugat presedintele american. "Nu voi ramane cu bratele incrucisate, in cazul in care concurentii nu respecta regulile jocului", a continuat el.

Barack Obama a anuntat totodata crearea unei "unitati" insarcinate sa ancheteze "practicile comerciale neloiale ale unor tari ca China", intitulata "Trade enforcement unit". El a promis, de asemenea, o intensificare a inspectiilor in porturi, cu scopul impiedicarii importurilor de produse "contrafacute sau periculoase".

Candidat la un nou mandat, presedintele a afirmat ca Guvernul sau depune plangeri impotriva Chinei intr-un ritm de doua ori superior celui al precedentei administratii. "Acest lucru face diferenta", a dat el asigurari.

Statele Unite ale Americii sunt "tot mai puternice"

Presedintele american Barack Obama a afirmat marti ca SUA sunt "tot mai puternice" si s-a declarat hotarat sa impiedice o revenire la politicile care, in opinia sa, au condus la actuala criza economica, in discursul asupra starii Uniunii sustinut la Washington, relateaza AFP.

"Am progresat prea mult pentru a da inapoi. Atat timp cat voi fi presedinte, voi coopera cu oricine din acest hemiciclu, cu scopul de a capitaliza acest avant", a promis Obama, in fata congresmanilor si corpurilor constituite.

Dar, cu aproximativ noua luni inainte de alegerile prezidentiale, in cadrul carora va candida pentru un al doilea mandat de patru ani, el a dat totodata asigurari ca va "combate obstructionarea prin actiune" si se va opune "oricarei incercari de a reveni la politicile care au provocat aceasta criza economica".

"Nu, nu vom reveni la o economie slabita de delocalizari, datorii, profituri financiare construite pe inselaciune. In aceasta seara, vreau (...) sa prezint planurile unei economii construita pentru a dura", a subliniat el.