Noile proceduri care vor fi aplicate de stat pentru recuperarea obligatiilor bugetare neachitate sunt incluse intr-un proiect de lucru al Guvernului pentru modificarea Codului de procedura fiscala.

Poprirea se va face fara somatie, in conditiile in care in prezent  poprirea asupra veniturilor se instituie printr-o adresa trimisa prin scrisoare recomandata, cu dovada de primire, impreuna cu o copie certificata de pe titlul executoriu.
Legea in vigoare mai stabileste ca pot fi executate si banii sau bunurile mobile  pe care alte persoane le datoreaza persoanei executata.

In acest caz, conform proiectului, dupa infiintarea popririi, datoria va putea fi platita organului fiscal de catre tertul poprit in termen de 15 zile si nu "de indata", cum prevede legislatia actuala.

Statul va avea totodata dreptul sa dispuna masuri asiguratorii sub forma popririi asiguratorii si sechestrului asiguratoriu asupra bunurilor mobile si/sau imobile proprietate a debitorului, precum si asupra veniturilor acestuia nu numai cand exista pericolul ca acesta sa se sustraga, sa isi ascunda ori sa isi risipeasca patrimoniul, ci si cand exista indicii ca patrimoniul acestuia urmeaza sa fie instrainat sau grevat de sarcini, periclitand sau ingreunand in mod considerabil colectarea.

Bunurile sechestrate de stat vor putea fi valorificate prin vanzare directa si daca la licitatie se prezinta un singur cumparator, masura justificata de autoritati prin "cresterea eficientei activitatii de administrare a creantelor fiscale", se arata in documentul citat de Mediafax.

Citit mai multe stiri aici